"Patrové" koláčky

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour 30 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 3 hrnek Hladká mouka
  • 1 hrnek Mléko
  • 7 lžíce Cukr krupice
  • 7 lžíce Olej (nebo jiný tuk - máslo, Hera)
  • 21 g Droždí
  • 1 ks Vejce
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Limetová kůra (strouhaná)
  • 1 lžíce Limetová šťáva
  • 250 g Tvaroh
  • 6 lžíce Cukr
  • 4 lžíce Smetana
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 2 lžíce Limetková šťáva
  • 200 g Švestková povidla
  • 70 g Drobemka

Instrukce

  • Krásné, voňavé a křupavé koláčky, které si určitě zamilujete. Kombinace chutí se meze nekladou. V létě se dají krásně ozdobit čersvými plody ovoce (maliny, ostružiny, rybíz...). 
    Jsou trošku pracnější, ale výsledek stojí za to!
    Tak pojďme na jejich přípravu.
    Co budeme potřebovat:
    Hladkou mouku (Babiččina volba na kynutá těsta) - 3 hrnkyMléko vlažné - 1 hrnek, ve kterém si rozdrobíme půlku kostky droždí s 1 PL cukru a necháme vzejít kvásekVajíčko - 1 ksCukr krupice - 7 PLOlej - 7 PL (kdo má rád a je zvyklý používat máslo nebo Heru, rozpustí si tyto suroviny)Špetku soliLimetu, ze které si nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Použijeme 1 PL, zbytek přidáme do tvarohové náplně
    Mouku si prosijeme do větší mísy, osolíme a přisypeme cukr. Přidáme vajíčko, olej, kůru a šťávu z limety a dolijeme kváskem. Všechno důkladně prohněteme v bochánek, který necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
     
    Náplň si vyrobíme z:
    1 kostky tvarohu6 PL cukru4 PL smetany na rozředění (pokud použijete tvaroh ve vaničce, ředit jej nemusíte)šťávy z limety1 vanilkového cukru
    Připravíme si rovněž povidla. Můžeme je vylepšit 1 PL rumu.
    A drobenku: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru (krupice, třtinový) a 4 PL oleje. I do této směsi můžete přidat nastrouhanou limetovou kůru. Důkladně "prosypte" mezi prsty.
     
    Postup přípravy:
    Z vykynutého těsta si vytvoříme bochánky (jak velké, záleží na vaší fantazii) a prsty je roztáhneme do placiček. Na každou vložíme 1 lžíci tvarohu. Vyrobíme raneček, jako bychom dělali buchty. Opatrně jej opět roztáhneme prsty na placku, tak aby neprasklo těsto s náplní. Na každý takto vytvořený koláček rozetřeme 2 lžíce povidel a zasypeme drobenkou. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
    Pečeme při 170 °C cca 20 - 25 minut.
    S "patrovými" koláčky určitě uspějete. Dobrou chuť!
     
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account