Křehký rebarborový koláč
Ingredience
Těsto
- 300 g hladká mouka
- 200 g rostlinný tuk Hera
- 175 g cukr
- 1 ks vejce
- 1/2 citron (nastrouhaná kůra)
Náplň
- 800 g rebarbory
- 500 g kompotované hrušky
- 1/2 citron (šťáva z citronu)
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 ks skořicový cukr
- 1 lžíce krupicový cukr
- 3 lžíce mléko
- 1 ks vanilkový pudink
- 50 g rozinky
- 2 ks vejce
Instrukce
- Moukuprosejeme na vál, přidáme Heru nakrájenou na kousky, cukr, vejcea citronovou kůru. Všechny přísady dobře prohněteme, těstozabalíme do fólie a uložíme na dvě hodiny dochladničky.Rebarboru pečlivě očistíme a nakrájíme na špalíčky.Hrušky necháme v cedníku okapat a pokrájíme na menší kousky.Rozinky opláchneme.
- Rebarborupromícháme s hruškami a rozinkami, ochutíme citronovou šťávou,vanilkovým a skořicovým cukrem
- Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Polovinutěsta rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme formu avytvoříme nízký okraj. Těsto na několika místech propíchámevidličkou a rozdělíme na ně směs rebarbory a hrušek.
- Vejces cukrem, mlékem a pudinkovým práškem vyšleháme dohladka atouto zálivkou přelijeme ovoce.
- Zbylétěsto rozválíme a nakrájíme na úzké proužky, z nichž nakoláči vytvoříme mřížku a ozdobný okraj.
- Pečemev předehřáté troubě při 190 °C asi 45 až 50 minut. Nechámevychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.