Creme brulée
Ingredience
- 0,5 l Smetana min. 30%
- 80 g Cukr krupice
- 1 ks Vanilkový lusk
- 6 ks Žloutky
- Třtinový cukr
Instrukce
- lasický francouzský dezert je jednodušší, než vypadá. Přesvědčila nás o tom Petra H. Děkujeme!Postup přípravyvanilkový lusk podélně nařízneme a špičkou nože vyjmeme dreň, tu přidáme ke smetaněsmetanu vaříme s cukrem a vanilkou (vaříme i prázdný vanilkový lusk) k bodu varu, vypneme sporák, vyjmeme lusk a necháme směs zchladnoutzašleháme postupně všechny žloutky (nejlépe ručně) - POZOR ! - nešlehat do pěny, vznikly by bublinky a ty nejsou žádoucísměs vlijeme do mističekmističky vyskládáme na hlubší plech s vodní lázní (teplá voda cca do poloviny až ¾ mističek)pečeme v předehřáté troubě cca 12 minut při 130 stupních Celsia (délka pečení podle velikosti misek, může být i 30 minut)poté, co směs ztuhne, vyjmeme z trouby a necháme zchladnoutpovrch posypeme lehce cukrem (bílý x hnědý v poměru 1:1) a flambovací pistolí jej zkaramelizujeme (vytvoříme krustu). Veškerý cukr se musí rozpustit. Dáváme pozor, abychom jej nespálili. JDE TO RYCHLE !Pokud nemáme flambovací pistoli, můžeme nechat cukr zkaramelizovat v troubě pod grilem. Rychle a krátce, aby se krém příliš neprohřál.zdobíme lístky máty, příp. čerstvým ovocem