Dýňová polévka, ideální podzimní oběd
Ingredience
- 4 hrnek Dužina z dýně
- 2 lžíce Margarín nebo máslo
- 2 ks Malá nakrájená cibule
- 1 ks Stvol nakrájeného zeleného celeru
- 1 ks Střední nakrájená brambora
- 2 hrnek Drůbeží vývar
- 1 hrnek Sterilovaná rajčata
- 1 hrnek Mléko
- 1/4 lžíčka Čerstvý nebo sušený tymián
- 1 špetka Mletý pepř
- 1 ks Bobkový listk
- Sůl
- Citrónová šťáva
- Zelená petrželka
- 1 ks Bílý malý jogurt
- Osmažený rohlík nebo chlebové kostky (krutony)
Instrukce
- Dužinu dýně (bez semínek) nakrájíme na kostičky, povaříme v malém množství vody a rozmačkáme nebo rozmixujeme. Na mírném ohni rozpustíme margarín, přidáme nakrájenou cibuli, bramboru, celer, bobkový list a mícháme několik minut.Pak přidáme dýňovou dužinu, rajčata, koření a drůbeží vývar. Pomalu vaříme pod pokličkou zhruba 30 minut. Vyjmeme bobkový list, polévku rozmixujeme a zředíme mlékem na požadovanou konzistenci. Necháme ji přejít varem, dochutíme citronovou šťávou.Podáváme teplou s chlebovými kostkami, jogurtem a ozdobíme nasekanou petrželkou.Tento recept je výborný i pro malé děti, špetka pepře je na takové množství minimum a může se vynechat a chuťově je výborná.Dobrou chuť!