Dort, který se povede
Ingredience
- 5 ks vajec
- 200 g cukru krupice
- 300 g polohrubé mouky
- 10 lžic vařící vody
Instrukce
- Žloutky šleháme s cukrem (elektrickým šlehačem), podlijeme vařicí vodou a šleháme do hustší pěny, není hned.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část vmícháme opatrně do ušlehané pěny. Pracujeme již jen s vařečkou, ne šlehačem!
- Postupně přidáváme mouku, vždy zlehka vmícháme vařečkou.
- Nakonec vmícháme zbytek sněhu z bílků a promícháme.
- Hmotu nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy.
- Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150-160 stupňů Celsia. Pečení asi 45 minut, záleží na troubě.
- Necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme.
- Dort je výborný, když je promazaný marmeládou a pařížskou šlehačkou, kterou nešetříme. Vršek dortu můžeme také ozdobit pařížskou šlehačkou a doplnit bílou čokoládou.