Vaše malé úkoly pro každý den: dokážete vybrat pět nejdůležitějších lidí svého okolí, vyzkoušejte prosím, klidně už ode dneška, tyto malé, ale pozitivní kroky. Dodají Vám sílu, pohodu a energii. Však uvidíte:

1. den: Dej prioritu SPÁNKU

Život je houpačka – nahoru a dolů. Nic neovlivňuje naši schopnost zacházet s náročnými situacemi víc než adekvátní spánek, doplňující zdravou energii. Jsme-li dobře odpočinutí, zregenerovaní a posílení, jsme mnohem schopnější kontrolovat své emoce, být pozitivní, produktivní a nalézat kreativní řešení. 
PROTO TENTO DEN začni rozvíjet svou spací rutinu. Stanov si přesný čas, kdy definitivně vypneš mobil, televizi i hlavu a položíš se jen do náběru své energie.

2. den: Dej prioritu VODĚ

Unaven? Dej si panáka, kafe, energetický nápoj nebo čokoládu! – tak zní obvyklé rady k „nakopnutí“. Bohužel, mnohdy jde o rychlý nákop, ale pak rychlý sešup dolů, nehledě na to, že některé z metod mohou ještě více dehydratovat, než hydratovat.
Voda je základní surovina v těle. Naplňuje nás ze tří čtvrtin. Bez vody dobře nefungujeme a strádáme tělesně i mentálně. 
PROTO TENTO DEN pij vody nejen více, ale hlavně pravidelně. Pokud nesneseš čistou, zřeď si ji citronem nebo mátou. Osvěží Tě to, a ještě detoxikuje (skvělá je teplá voda s citronem hned po ránu, nalačno, půl hodiny před prvním jídlem).

 

3. den: Dej prioritu POHYBU

Každý si uvědomuje, jak je cvičení důležité pro psychiku i imunitu. Zvedá náladu, snižuje stres, dodává energii. Všichni víme, že bychom cvičit měli. Proč to neděláme? Nejčastější výmluva zní: nedostatek času. Přitom stačí 10 minut denně, třeba během reklamní pauzy v televizi. Nebo si představme cvičení místo sledování negativních zpráv.
Jen počítejme: Pár minut denně – na kolik minut to naskáče za rok? Jaký obrovský rozdíl zažijeme z dlouhodobého pohledu! Možností je spousta. Protáhnout se pomocí YouTube, mobilních aplikací, posilovat s vlastní vahou v bytě, večer se projít na čerstvém vzduchu.
PROTO TENTO DEN udělej cokoli, čím porazíš svou lenost. Ihned Tě to změní. Na pohybu je úžasné, že dává soutěživou energii. Ať začneš čímkoli, budeš toho chtít příště zvládnout více než včera. Časem tak pochopíš, že pohyb je pokladem osobního růstu.

4. den: Dej prioritu PŘÁTELŮM

Vypni mobil a sociální sítě. Ty nám dávají pocit, že jsme mezi lidmi. Ale bohužel digitální cestou nemůžeme nikoho držet za ruku, obejmout, načerpat osobní energii. Nečekejte na to, až bude „víc času“. Využijte přátele, dokud tu jsou. Dokud je cesta k nim ještě volná.
PROTO SI TENTO DEN naplánuj schůzku, kávu, připrav doma chlebíčky nebo lehkou večeři, jakékoli malé setkání se svou blízkou duší. Osvoj si nádherný návyk nalézat čas na správné věci, i když to není pohodlné.

5. den: Dej prioritu ČTENÍ

Čtení kvalitních knih zklidňuje, obohacuje a zostřuje mysl. Klidnější, bohatší a ostřejší mysl je pak lépe vybavena k zacházení se stresem a životními výzvami.
Čtení kvalitních knih také přenastavuje životní kód na učení a sebeosvěžování. Pomáhá nám mít pozitivnější myšlení, protože díky čtení přestáváme trčet ve stojatých vodách starých domněnek. Čtení nám otevírá hlavu a zvětšuje rozhled o ty pohledy, které by nás jinak nenapadly. Já takto stavím všechny své knihy. Aby člověku bylo lépe.
PROTO SI TENTO DEN před spaním vezmi knihu, po které dlouho toužíš, a začni první stránkou. Možná přečteš jen pár řádek, než se Ti začnou klížit oči, možná pár kapitol. Ale uvidíš ty jiné sny, které Ti přinese noc! A hlavně uvidíš ten jiný zítřek!

6. den: Dej prioritu KONÍČKU

Každý člověk se cítí mnohem lépe, když může dělat to, co miluje. Najít si čas na vlastní koníček znamená nejen zdokonalovat se v konkrétní dovednosti, ale také uvolnit stres a chaos ve své hlavě. Věnování se koníčku je totiž vždycky aktivita, kterou si UŽÍVÁME.
Pro někoho je to pohyb, na který se mu celý týden nedostává čas. Pro někoho chvíle na meditaci, vnitřní inventuru. Pro někoho jakékoli hobby, které zbožňoval už jako dítě…
PROTO TENTO DEN věnuj čas něčemu, co máš rád, co jsi vždycky udělat chtěl, ale z „důležitějších“ důvodů jsi to odkládal. Nehledej vyšší důvod, pro který bys to měl udělat. Je to jen pro Tvou zábavu a uvolnění. Opravdu myslíš, že se k tomu musíš přemáhat? Proč se vlastně něčemu příjemnému nevěnuješ?

7. den: Dej prioritu FOTOGRAFOVÁNÍ

Snímky zachycují vzpomínky a vzpomínky nám oživují důležité chvíle. Otevřeme-li konzervu obrázku, zpomalíme, oceníme, zamyslíme se – nad pouhým jediným okamžikem. Zkrátka, nezapomínáme.
Jenže smyslem fotografování není jen zachytit minulost. Ale také procítit přítomnost. TEĎ žít v okamžiku, který je, vidět na něm to krásné, a to se snažit zakonzervovat. Přitom to vlastně zachycujeme už ve své mysli…
Fotografie mají obrovskou emoční sílu už v tom okamžiku, kdy se pořizují. A také poté. Dokážou vmžiku zlepšit náladu, připomenout, co je v našem životě skutečně důležité.
PROTO TENTO DEN foť cokoli, co pro Tebe má energii – co Tě rozesmívá, dojímá, okouzluje. Pamatuj, že zachraňuješ ne dnešek, ale zítřek a všechny další dny, kdy tuto energii budeš potřebovat.

8. den: Dej prioritu KLIDU

Zvláště „namáhavá“ výzva. Vyžaduje najít nejen čas a motivaci, ale i místo. Konkrétně místo, kde se můžeš nabít přirozenou energií.
Nemusí to být nikde daleko. Stačí někde uprostřed ticha. Tedy i uprostřed sebe samých. Jen nechat odplynout chaos a vyplnit celé své tělo očistným nádechem a výdechem.
Klid je místo, kde se stáváš soustředěnějším a optimističtějším prostě proto, že dokážeš zastavit a napojit se na zdroj energie. Jako když přestaneš zmateně pobíhat po místnosti, abys nalezl wi-fi, a přesně v tu chvíli si Tě wi-fi najde sama.
PROTO TENTO DEN věnuj svému klidu 5 minut. Jen se soustřeď na dech. A užívej si následné myšlenky.

9. den: Dej prioritu HÝČKÁNÍ

Hýčkání není jen požitkářství, spojené s naložením se v bazénu, masážemi, drahými zážitky. Hýčkání znamená vůbec si vyhradit čas na sebe. Připomenout si, že jsme v něčem speciální a zasloužíme si něco dobrého.
Když totiž se sebou zacházíme dobře a věříme, že si to zasloužíme, hojnost se v našem životě začne množit. Pozitivní postoj k sobě vždycky přináší více spokojenosti.
PROTO TENTO DEN udělej pro sebe něco zvláštního. Rozmazli se. Dopřej si dárek, který Ti bude vždy připomínat tento den – den, kdy sis to zasloužil.

10. den: Dej prioritu VDĚČNOSTI

V mé knize Čtyři prány štěstí píšu, že naše životy jsou, co se týče pozitivních/negativních událostí, podobné. To, že jsou někteří lidé v této době o něco víc vyrovnanější a klidnější, není dáno jinými okolnostmi v jejich životě, ale jejich postojem. Dokážou být vděční i za maličkosti, které jim zůstaly nebo které si vytvořili, prostě za to dobré ve svém životě.
Kdykoli si děláme čas na vyjadřování vděčnosti, měníme k lepšímu své myšlení a životní pohled. Stáváme se silnějšími, odolnějšími, máme větší nadhled, více trpělivosti, víry i humoru. Náš život možná není lepší než životy jiných lidí, ale na tom nezáleží – pokud ho sami vnímáme jako dostatečně dobrý.
PROTO SI TENTO DEN vymez čas, kdy oceníš všechno, za co můžeš být vděčný. Zapiš si to. Vyfoť si to. Uzavři se do vychutnání si toho, proč žiješ.
Začni co nejdříve
Není důvod to odkládat.
Všechno, co doporučuji, vytváří dobrý pocit. Z dobrých pocitů vznikají dobré myšlenky, dobré myšlenky posouvají člověka k dobrým činům, dobré činy vedou k dobrým výsledkům a dobré výsledky ještě víc zlepšují původní dobrý pocit. A tak dokola. Je to nekonečná spirála dobra. Není to nic nepříjemného ani namáhavého.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account