Konečně venku počasí začíná připomínat blížící se léto. A s létem začne i příjemné setkávání se s přáteli, grilování, nebo jen posezení, a popovídání si. K takovému posezení patří bezesporu i občerstvení. A protože se blíží Den otců (21.6.), ráda bych dnes doporučila nějaké dobroty, které udělají radost hlavně pánům.
Jak praví klasik : „Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu.“ ( George Bernard Shaw). I já ze své zkušenosti vím, že dobré jídlo a delikatesy dokáží nastolit tu správnou, příjemnou atmosféru.
Ráda bych vám proto představila pár dobrot, kterými uděláte radost všem mužům ve svém okolí. (Pochutnají si samozřejmě i ženy,ale tentokrát udělejme radost mužům k jejich významnému dni – až tolik jich v kalendáři k oslavě nemají).
Produkty jsem vybírala na eshopu edelikatesy.cz. Mám eshop vyzkoušený – všechny jejich nabízené výrobky a produkty jsou kvalitní, čerstvé a chutné. Velmi chutné. Produkty jsou vybírané ve Španělsku. A protože španělská vína, španělské šunky a další delikatesy mi moc chutnají, vybírám si zde velmi ráda. Dobroty nakoupíte pro muže i ženy, všechny jsou vynikající a hlavně jsou jiné než ty, které běžně nakupujeme v marketech. Pokud připravíme občerstvení s dobrotami, které nejsou obvyklé a běžné, budeme mít vždycky úspěch. Objednávka je vyřizována hned, a doprava je zdarma. Pokud chcete delikatesy dárkově zabalit, není to problém, všechny dobroty, které chcete věnovat jako dárek, k vám doputují dárkově zabalené.
A které z dobrot jsem vyzkoušela? Tedy vyzkoušela jsem je nejen já – dala jsem je ochutnat manželovi a synovi – když „ pánské testování“, tak ať je to opravdové.
Chorizo iberico sarta, klobáska, Montesano, 250g :Tahle klobása je prostě vynikající.
Je to salámek vyrobený i iberského černého prasete, ochucený česnekem, paprikou. Zraje přibližně 3 měsíce, na posezení je vynikající. Je jemná, chuťově vyvážená, lehce pikantní. Měla jsem štěstí, že jsem ochutnala při krájení, protože zmizela tak rychle, že bych jinak nestihla ani ochutnat. Hmotnost je 250 g, klobáska je dobře vysušená, ideální je buď na jednohubky, nebo i samotná nakrájená na talíř.
Tuhle super klobásu koupíte po kliknutí zde: Chorizo Iberico Sarta klobáska
Uzená paprika Pimentón, Carmencita
Mletá uzená paprika je při přípravě pokrmů ve Španělsku hodně používaná. Dodává jídlu jemnou uzenou chuť, je vynikající na všechny grilované pokrmy z masa, nebo grilované ryby. Na grilovanou rybu mi chutná asi nejvíc. Ta chuť je velmi jemně delikátní,. Paprika je moc dobrá, já s ní posypu občas i sýry na talíři pro ozvláštnění chuti. Můžete ji ale použít všude, kde jste zvyklí dávat papriku.
Papriku koupíte po kliknutí zde: Uzená paprika
Paté z divočáka, ArteMonte
Je to španělská paštika z divočáka. Pokud máte rádi paštiky, tuhle určitě zkuste. Paštika má hodně jemnou strukturu. Je lahodná. Velmi lahodná. Maso divočáka má svou typickou chuť, není tak tučné jako u klasických domácích prasat, a je bohaté na živiny. Arte Monte vyrábí paštiky z volně žijících zvířat, krmených přírodními produkty. Že je tahle paštika výjimečně dobrá pozná i naprostý laik jako já. Pokud jste se doma dohadovali, jestli je lepší divočák se zelím, nebo se šípkovou, mohu vás ujistit že nejlepší je v paštice.
Paštiku koupíte po kliknutí zde: Paté z divočáka
K této paštice se velmi hodí další delikatesa – Grilované červené papričky, Navarrico Piquillos
Grilované červené papričky Piquillos Lodosa jsou jasně červenénakládané papričky, které můžete použít jako přílohu i do vaření. Jsou zpracovávány ručně, jsou tedy všechny kvalitní, vybrané, bez poškození. Do vaření jsem papričky nezkoušela, používám je ve studené kuchyni. Dávám je do salátů, do pomazánky, nebo jimi zdobím chuťovky a jednohubky. Vypadají i chutnají skvěle, ozvláštní a osvěží každé občerstvení. Jsou moc dobré, chuť mají výraznou a dobrou, pokud je nechcete používat do jídel, jsou moc dobré i samotné – jak říkají u nás doma: šup papričku na vidličku. Papriky pánům chutnají ,a tyhle jsou obzvláště chuťově vymazlené. Pokud je přidáte do dárkového balíčku, trefíte se do chuti vždycky.
Papričky koupíte po kliknutí zde: Grilované červené papričky
Když už jsem u pomazánek a chuťovek, skvěle chutnají i sardinky v olivovém oleji Sardinky v olivovém oleji 12/15, La Brújula
Rybičky –sardinky jsou nalovené na březích Galicie, a jsou nakládány v kvalitním španělském olivovém oleji.
Pokud vás někdy naštve, když si koupíte rybičky, že najdete v plechovce jenom drť, a rybiček je tam poskrovnu, a jsou plné kostiček, tak to se vám tady nestane. Tak trochu jsem při otevírání měla strach, jestli na mne nevybafne „ryba s očima“ – to fakt nemusím, anebo jestli nebude nadrcená tak, že nepůjde vytáhnout páteř, protože ty drobné kostičky taky fakt nemusím. A pohoda. Krásně očištěné a kvalitní rybičky, dobře chutnající. Až mi je bylo líto dát do pomazánky.
Rybičky koupíte po kliknutí zde: Sardinky v olivovém oleji
Ke každému posezení se španělskými dobrotami patří bezesporu i olivy.
Vybrala jsem Olivy s okurčičkou, Vegatoro 350 g.
Vynikající olivy Manzabilla plněné okurčičkami. Fakticky, v každé olivě je malá drobná okurčička (musí být velká „piplačka“ do každé olivy vložit okurčičku, výsledek je ale famózní). Chuť oliv je velmi ozvláštněna. Při každém posezení budou určitě prima třeba k vínu, nejlepší jsou jen tak, samotné – napíchnout a šup do pusy. Já obvykle olivy moc nemusím, tyhle mi ale chutnají. Mají příjemnou, masitou chuť.
Pokud si chcete olivy koupit, klikněte zde: Olivy s okurčičkou
Abych na pány nezapomněla s něčím sladkým, vybrala jsem marmeládu. Pánskou marmeládu.
Marmeláda cibulová, Las Doňas, 300g
Původně jako žert, nakonec jsem byla ale velmi mile překvapená. Protože můj muž nemá sladké moc rád, v podstatě koláče nejí, vždycky se všem žertem omlouvá, že „Sladké nerad, protože je v něm málo cibule“. Uznejte, že Cibulová marmeláda v balíčku pro něj nemohla prostě chybět.
Marmeláda cibulová pro mne byla velkou výzvou – vůbec jsem netušila, co od ní čekat, proto jsem ji ochutnávala opravdu opatrně – co kdyby…Věděla jsem ze stránek edelikatesy.cz pouze toto:
Lahodná marmeláda vyrobená z cibule, hrozinek, cukru, trochy medu, citronu, másla a modenského balzamikového octu.. Skvěle se hodí např. k dochucení kachních specialit.
Domácí přírodní produkt bez chemických přísad, našel si místo v mnoha gurmánských obchodech a získal si fanoušky po celém Španělsku.
Musím říct, že marmeláda není špatná. Na tu chuť jsem si chvilku musela zvykat, ale pro labužníky jako doplnění chuťového zážitku k masovým pokrmům bude určitě fajn. Doporučovaná je hlavně ke kachním specialitám. Pokud máte doma gurmána, určitě tuhle marmeládu ocení.
Pokud si chcete marmeládu koupit, klikněte zde: Cibulová marmeláda
A protože ke každému posezení , a nebo obdarování patří i dobré víno (a ta španělská jsou vyhlášená), vybrala jsem i víno – aby si pochutnal každý, tak jedno červené a jedno bílé. Předem přiznávám, že ve vínech se nějak zvlášť nevyznám. Vína řadím prostě jen do kategorií chutná mi a nechutná mi. Zkouším a ochutnávám ráda vína nová. Proto jsem si nechala poradit, a vybrala vína, která do pánského balíčku zapadnou, jsou velmi oblíbená a často kupovaná.
Bílé víno
Oller de Mas, Petit Bernat Blanc, D.O. Pla de Bages, bílé víno, 0,75l
Tohle víno řadím do kategorie : chutná mi- je jemné, pije se velmi příjemně, má lahodnou chuť
Vynikající bílé víno pochází z oblasti Pla de Bages, která má středozemní klima vyznačující se nízkými srážkami a velkými rozdíly teplot. Vinice jsou starší 30 let a situované v 300 m n.m. Po ruční sklizni je hrozno lisováno a fermentováno v nerezových tancích 21 dní při kontrolované teplotě 16 °C. Víno má slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky a voní po čerstvém bílém ovoci (především hruškách a citrusech) a bílých květech s jemným bylinným aroma. Na patře je hladké a svěží s náznaky bílého ovoce, dlouhé doznění zakončené jemnou hořkostí.
Vinařství Oller del Mas se rozkládá na místě restaurovaného středověkého hradu z 10. století. Má k dispozici půdu o výměře 600 ha, z toho 60 ha jsou ekologické vinice, na kterých se nepoužívá žádná chemie a jsou používany pouze organická hnojiva.
Odrůda: Picapoll Blanc, Macabeo
Optimální teplota podávání je mezi 6°- 8°C. Vhodné k bílému masu, těstovinám.
Pokud si chcete víno koupit, klikněte zde: bílé víno Oller de Mas, Petit Bernat Blanc
Víno červené pro mne bylo milým překvapením, to nám všem celkem učarovalo
Telmo Rodríguez, Corriente, D.O. Rioja, červené víno, 0,75l
Tohle víno rozhodně zařadím mezi oblíbená, budu ho mít doma ráda. Je chuťově vynikající, už když jsem otevřela lahev, a víno nalila, okouzlilo mne svou příjemnou vůní.
Mohu s klidným svědomím říci, že jsme se všichni shodli, že je to jedno z nejlepších červených vín, jaká jsme v poslední době pili.
Pokud se dá říct, že to nejlepší přijde na konec, tak tohle víno je taková ta pomyslná třešnička na dortu. Je báječné. Od ochutnání o něm mluvím jen v superlativech. Pokud budu někomu chtít udělat radost, a dát mu dobré víno, vyberu toto. Ne podle hodnocení someliérů, nebo odborných recenzí, ale prostě proto, že mi opravdu velmi chutná. Je to jako byste zavřeli kus španělského slunce z vinic do lahve. Jiskrné a skvělé.
Jak už jsem se přiznala, ve vínu se nevyznám – nejsem odborník, na stránkách delikatesy.cz se o vínu dozvíte od odborníků toto: Corriente Telmo Rodríguez je lahodné červené víno třešňové barvy pocházející z oblasti Rioja, které v sobě nese odrůdy Tempranillo, Garnacha a Graciano. Ve víně se odráží směs půd v oblasti Lanciego, kde se střídají jílovovápenaté erozní svahy a pískovec. Po otevření lze ve vínu ucítit rostlinné tóny, které se postupně překlopí do aroma červeného ovoce doplněného o osvěžující tóny černého pepře a bobkového listu a sladký nádech lékořice. V pozadí lze ucítit jemné tóny kávy. Na patře je svěží, lehce suché, ale zároveň šťavnaté, s lehkým tělem. Velmi snadno se pije. Podle samotného vinařství je to velmi přátelské a jednoduché víno, které symbolizuje celý region, jeho kulturu a samozřejmě také víno. Je to poctivé víno, které je dobré mít vždy při ruce, a pokud ho nevypijete během oběda či večeře, nechte si ho na další den a užijete si ho snad ještě více.
Skvělé víno, které nejlépe doprovodí zvěřinu, pečené vepřové nebo rýžové pokrmy s masem. Oceněno 91 body světoznámým znalcem vín Robertem Parkerem.
Pokud si chcete víno koupit, klikněte zde: Telmo Rodrígues Corriente červené víno
Co napsat o tolika dobrotách na závěr..
Pamatuji si dobu, kdy delikatesy a dobroty byly dostupné jen v Tuzexu za bony, později v prodejnách ESO za velmi vysoké ceny. Málokdo z nás si je mohl dovolit, a jen jsme si představovali, jak zboží v dané sklenici, plechovce, nebo lahvi chutná. Ta doba je pryč. Konečně si můžeme dopřát při zvláštních příležitostech delikatesy, které nám zpříjemní posezení s přáteli, nebo je můžeme darovat jako dárek, který příjemce vždycky ocení.
Já jsem propadla kouzlu španělských delikates z eshopu edelikatesy.cz. Jsou velmi kvalitní, vybírané pečlivě ve Španělsku v každé z těch dobrot je kousek slunného Španělska zakletý (o vynikajících pomerančích v čokoládě se mi občas snad i zdá).
Pokud tedy chcete překvapit návštěvu občerstvením, které bude plné dobrot, nebo chcete darovat někomu vynikající „jedlý dárek“, ať už k narozeninám, jako pozornost, nebo ke Dni otců, určitě zkuste dobroty ze Španělska.
Pokud si chcete prohlédnout celý sortiment eshopu, kliikněte zde: edelikatesy.cz