Jaká jsou právní pravidla v otázce rodičovství a jak je chrání zákon?

Je velice důležité, že právní řád tento problém detailně rozebírá. Bere ohledy jak na muže, kteří mají možnost se zříci dítěte vypočítavé manželky, tak i na ženy, které chce jejich partner nechat na holičkách. Hlavně ale také myslí na děti, jimž je třeba zaopatřit plnohodnotnou rodinu! Existují tzv. 3 domněnky otcovství. Znamená to, že právní řád si stanovil jakási pravidla, podle kterých se snaží určit, jestli se jedná o opravdového otce dítěte nebo nikoliv.

První domněnka
Pokud jsou splněny předpoklady první domněnky, uplatňuje se otcovství automaticky!
První domněnka předpokládá, že pokud se vdané matce narodí dítě, jedná se automaticky o dítě jejího manžela. A to i tehdy, když se dítě narodí až po zániku manželství, ale pouze do třístého dne (do cca 10 měsíců). Předpokládá se také, že pokud se narodí miminko ženě, která se znovu provdá, jedná se o dítě aktuálního manžela. A to i tehdy, pokud ještě nevypršela lhůta „300 dní“ od zániku manželství s bývalým partnerem! Pokud neprovdaná žena otěhotní díky umělému oplodnění, otcem narozeného dítěte je oficiálně ten muž, který k němu dal souhlas.

Manžel může otcovství popřít do 6 měsíců od doby, kdy zjistí, že dítě s velkou pravděpodobností není jeho. To však pouze do 6. roku dítěte.
Manželovi se dítě podaří popřít jen ve chvíli, kdy je schopen dokázat, že jeho otcovství je biologicky vyloučeno. Nejjasnějším důvodem jsou jeho zdravotní problémy, kvůli kterým by početí nebylo možné. Dále pak, pokud spolu manželé dlouho nežili – manžel by byl např. dlouho v zahraničí nebo třeba ve vězení.

Pro popírání otcovství je třeba mít na paměti lhůtu: od 180. dne po uzavření manželství do 300. dne od rozpadu manželství
Pokud se dítě narodí před uplynutím 180. dne společného manželství, stačí manželovi k popření dítěte pouze jeho prohlášení o ne-otcovství před soudem, aniž by cokoliv dokazoval (to neplatí, pokud vyjde najevo, že při uzavírání manželství o těhotenství své ženy věděl, nebo s ní v klíčové době souložil).
Co je třeba udělat, když se dítě narodí až po rozpadu manželství, ale stále v oné lhůtě „300 dní“, aby za otce dítěte nebyl automaticky považován bývalý manžel? (žena čeká dítě s jiným) Jiný muž musí prohlásit před soudem, že je otcem; bývalý manžel musí prohlásit, že není otcem ; a matka dítěte musí tato prohlášení před soudem (v řízení o popření otcovství) potvrdit.  

Druhá domněnka

Když se vás netýkají případy v první domněnce, přichází na řadu domněnka druhá. V té se předpokládá, že dítě porodila neprovdaná žena, nebo že první otec své otcovství pravomocně popřel, a vy toužíte, aby se za otce vašeho dítěte prohlásil muž jiný. V těchto dvou případech lze otcovství určit souhlasným prohlášením rodičů učiněným před matričním úřadem nebo i okresním soudem. Toto prohlášení nelze učinit k nepočatému dítěti.
Popřít otcovství může matka i otec do 6 měsíců od jejich souhlasného prohlášení. Pokud toto prohlášení učinili ještě k nenarozenému dítěti, je možné otcovství popřít pouze do 6 měsíců od narození dítěte. Popření otcovství však bude uznáno jen tehdy, je-li vyloučeno, že by mohl být daný muž biologickým otcem.

Třetí domněnka

K té se přistupuje tehdy, když žena otěhotní s mužem, aniž by za něho byla vdaná, a buďto se tento muž odmítá se k otcovství přihlásit, nebo mu žena otcovství odepírá. V tomto případě může jak jeden, tak i druhý podat návrh na soud na určení otcovství.  Soud za otce pokládá toho muže, který s matkou dítěte souložil v rozhodné době (samozřejmě, pokud mu v početí nebránily zdravotní problémy, apod.).
Rozhodná doba: 5-10 měsíců před narozením dítěte

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account