Jak poznat kvalitní olivový olej: Průvodce výběrem od expertů
Když olej, tak olivový. Když olivový, tak řecký. A když řecký, tak krétský!
Tolik ve zkratce.
Takže článek o olivovém oleji jako nebude?
Ale jistě že bude. Jdeme na to!
Nabídka na trhu je dnes široká, až hluboká. Jak správně vybrat? Na co se zaměřit? A co už o něm víte?
Co víme my, o to se s Vámi hned podělíme .
Už po staletí je olivový olej považován za tekuté zlato. Používal se už před naším letopočtem, a to zdaleka nejen v kuchyni. Také jako kosmetický prostředek na krásu k potírání pokožky i jako vlasová kůra.
Dnes jej známe spíše z té kuchyně. A teď ty slíbené tipy, abyste se správně zorientovali:
1. Vždy vybírejte jen extra panenský
Co to znamená? Že je z prvního lisu. Jinými slovy – olivy se lisují nejprve jednou na první dobrou, a to je ten poctivý extra panenský. Pak se lisují ještě jednou – to už je jen panenský. A z toho co pak zbude (říká se tomu vtipně pokrutiny) se lisuje ještě jednou, ale to už je kvalitativně někde úplně jinde. Prostě už to vůbec není ono – to pravé olivové.
A jak ten EXTRA PANENSKÝ poznáte? Jednoduše – podle barvy a hustoty. Zkrátka musí být tmavě zelený (ne světlý) a spíše hustější.
2. Zjistěte, z jaké oblasti a z jakých oliv olej vlastně je
Každý gurmán nebo slavný kuchař Vám řekne, že nejkvalitnější olivový olej poskytne odrůda Koroneiki. Rostou jenom na Krétě, a když jsme je viděli úplně poprvé, byli jsme překvapeni jejich velikostí. Myslíte si, že jsou obrovské? Ne ne – jsou malinké, ale o to více oleje obsahují.
Nejlepší olivový olej je z jednoho druhu oliv a z jedné oblasti, žádný „mišmaš“. Pěkně z ručně sbíraných oliv a s láskou pečlivě lisovaných, ideálně malovýroba.
3. Sledujte aciditu (kyselost)
K čemu je to dobré? Acidita významně ovlivňuje chuť. Ideální je acidita 0,2-0,8. Mnohé olivové oleje na obale tuto hodnotu raději vůbec neuvádějí, protože jsou prostě mimo ideál.
A jak se vlastně acidita dá při výrobě olivového oleje ovlivnit? Jednoduše – po sběru se olivy musí lisovat hned do pár hodin. Ne druhý den nebo dokonce až po několika dnech.
Čím delší je odstup doby sběru a doby lisu, tím je prostě acidita vyšší a kvalita olivového oleje nižší.
4. Zaměřte se na obal
V čem se má olivový olej správně uchovávat? Nejlepší je skleněná tmavá lahev nebo plechový obal, popř. keramická nádoba. Plastové „petky“ moc dobré nejsou, jednak díky poréznímu materiálu a jednak kvůli propouštění světla dovnitř obalu.
Olivový olej by měl být prostě pěkně ve tmě nebo alespoň „v šeru“.
5. Nebojte se jej použít ve studené i v teplé kuchyni
Pojďme společně zbořit mýtus, že olivový olej je vhodný jen na studenou kuchyň, tedy hlavně na zeleninové saláty!
Řekové jej používají doslova na všechno – i na pečení a smažení. Prostě jiný olej moc neuznávají, takže kdykoli potřebují něco omastit, je po ruce právě toto jejich tekuté zlato.
A jak potom nádherně voní z trouby vytáhnutý pekáč s kuřátkem nebo rybičkou plavající na šťávičce se základem z „oliváče“! To nejde popsat, to se prostě musí zažít.
6. Štamprličku oleje na zdraví
U nás v Česku (a to nejen na Jižní Moravě) bývá zvykem štamprlička domácí slivovičky ráno nebo večer na „vypálení červa.“ No a v Řecku je tento zvyk o něco zdravější – štamprle kvalitního (ideálně toho domácího) extra panenského olivového oleje ráno i večer.
Náš speciální tip: Když byl náš syn malý (asi od 2 do 3 let), měl velké potíže s vyprazdňováním. Nepomáhaly jogurty, množství syrového ovoce a zeleniny, ani dostatečný pitný režim. Nechtěli jsme do něj cpát žádné léky a projímadla, tak nás napadlo zkusit lžíci olivového oleje, přidat ovocný sirup pro lepší chuť a po pár vteřinách to šlo doslova samo. Od té doby už kolikrát sám volal z nočníku – „Maminko, tatínku, honem olivový olej!“ A to je čistá pravda, žádný reklamní trik.
Olivový olej také prodlužuje život. Nevěříte? Tak věřte! Třeba na Krétě se lidé běžně dožívají i 100 let…
A jak je to u nich doma? Řekové zřídkakdy kupují olivový olej v obchodě nebo supermarketu. Ne že by tiše doma používali olej jiný, to rozhodně ne . Ale většinou mají v rodině někoho s olivovým sadem, kdo širokému příbuzenstvu dodává vlastní domácí nebo dokonce nefiltrovaný pěkně hustý „oliváč“ a to je panečku jiné kafe (vlastně pardon – jiný olej ).
Takže nezapomeňte – „kudy teče, tudy léčí“ nebo taky „kudy teče, tudy chutná“ aneb „kdo maže, ten jede“!
KALI OREXI (dobrou chuť) a krásný květen, lásky čas!
Vaše Trischka (Marta)
zdroj: http://www.mujreckyobchod.cz/blog/
Zdroj foto: Pixabay.com