Kdy naposledy jste zažili situaci, že jste jedli a … nic víc.
Žádná televize, žádný počítač, žádné hovory, žádné myšlenky na práci, žádný spěch. Jen vy a jídlo, které jste si vychutnali od začátku až do konce.
Troufáme si tvrdit, že takovou situaci už většina z nás nezažila velmi dlouho. A to je obrovská škoda. Z velké části je jistě na vině uspěchaná doba, ve které žijeme. Není náhoda, že právě v této době zažívají takový úspěch rychlá občerstvení.
Mít dobrý přehled o tom, co, jak a kdy jím, vybírat si kvalitní potraviny a hlídat si množství, které zkonzumuji, je přitom velmi důležité, a to nejen při hubnutí.
Jak tedy i přes každodenní shon dostat jídelníček pod kontrolu a začít si jídlo znovu užívat? Odpovědí na tuto otázku může být právě mindful eating.
Mindful eating
Mindful eating neboli v překladu všímavé jedení vychází z přístupu mindfulness, který se objevil poměrně nedávno. 
V čem mindfulness (nebo všímavost) spočívá? Jde o uvědomování si přítomného okamžiku věnováním pozornosti této chvíli, bez souzení sama sebe.
Podstatou všímavosti je to, že prožíváte pouze tady a teď. Lidé, kteří žijí v přítomnosti, jsou daleko šťastnější než ti, kteří se trápí neustále v obavách, co bylo, co mohli udělat lépe nebo se obávají toho, co se stane.

Ve vztahu k jídlu nám pak mindfulness radí zpomalit, prozkoumat a vychutnat si každé sousto a především naslouchat signálům našeho těla. Všímavé jedení umožňuje prožívat potěšení z jídla mnohem intenzivněji a plně se soustředit jen na jídlo a jeho kvality.
Výzkumy ukazují, že denně uděláme více než 200 rozhodnutí, která se týkají jídla, nicméně často si jich ani nevšimneme. Jíme pak bezmyšlenkovitě a/nebo jen ze zvyku. To může v této době, kdy jsme obklopeni nezdravým jídlem, často vést k přejídání a následnému přibývání na váze. Všímavé jedení ale vytváří psychologickou bariéru vůči přejídání se tím, že se naučíme všímat si signálů těla jako jsou hlad, nasycenost a spokojenost.
Jste to totiž právě vy, kdo nejlépe ví, co vaše tělo potřebuje. Zda už je syté, zda mu něco chybí, zda mu něco chutná a něco zkrátka ne. Jen si těchto důležitých signálů často nevšímáme. A právě to můžeme díky přístupu mindful eating postupně měnit a trénovat svou všímavost ve vztahu k jídlu.
Základní principy
1. Jenom vy víte, co potřebuje vaše mysl a tělo
Naslouchejte signálům svého těla a respektujte je. Cítíte, že jste sytí? Přestaňte jíst, a to, co jste nesnědli si schovejte na později. Cítíte naopak velký hlad? Zpomalte a doplňte energii.
2. Své myšlenky a emoce používejte k tomu, abyste se informovali, ne trestali
Raději než si stále říkat, co byste měli a neměli, zkuste pozorovat, co vám vaše myšlenky a emoce říkají. Všimli jste si, že jíte jen proto, že jste zrovna smutní, rozladění nebo ve stresu? Zkuste jiné a efektivnější způsoby odreagování se. Lépe nežli čokoláda možná poslouží dlouhá procházka nebo telefonát s kamarádkou.
3. Spoléhání se na vůli vede k nespokojenosti a těžkostem
Vyměňte vůli a vinu za objevování, zvědavost a pochopení. Prozkoumejte svou mysl a tělo, a tak pochopte, co od vás potřebují.
4. Vždy budete mít nějaký vztah k jídlu
Jídlo tu bude vždycky a vy budete jíst až do konce svého života. Je na vás, jestli bude váš vztah k jídlu negativní nebo pozitivní. Závisí to na tom, s jakým nastavením mysli půjdete do každého sousta. Berete jídlo jako zdroj energie a výživy? Jako rychlou cestu k pohodlí a radosti?
5. V každém soustu je radost
Často jíme při sledování televize, čtení emailů nebo za pochodu. Tím se ale ochuzujeme o spoustu vjemů z jídla. Kdy jste naposledy jedli jen tak bez ničeho dalšího? Jen vy a jídlo. Každé sousto je pak zážitek plný radosti.
6. Váš život je mnohem víc, než jen jídlo
Jídlo je palivo pro váš život, které vám může přinést spoustu radosti. Ale není to jediná důležitá věc ve vašem životě. Proto nežijte proto, abyste jedli, ale jezte proto, abyste žili (kvalitní a spokojený život).
Naučte se jíst všímavě
Jíst všímavě je zvláště v dnešní době umění. Umění, kterému se ale můžete naučit. Chce to jen trochu trpělivosti, protože žádný návyk si nelze osvojit přes noc.
Jak začít?
Pro začátek zkuste sníst alespoň jedno nebo dvě jídla týdně všímavě. Udělejte si na sebe čas a užijte si každého sousta. Sedněte si při tom k jídelnímu stolu. V dnešní době často jíme ve stoje, za chůze nebo před monitorem u kancelářského stolu. Zkuste tento zlozvyk prolomit.
Eliminujte rušivé podněty jako je například telefon, notebook, televize nebo i rádio. Opravdu dobré jídlo si přeci zaslouží vaši výhradní pozornost.
Buďte jako foodstylista. Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i všem vašim smyslům. Dejte si záležet a naservírujte si jídlo na pěkný, klidně i slavnostní talíř. Zkuste pracovat i s barevnými potravinami. Nepodceňte ani okolí a ukliďte si na stole, u kterého budete jíst. Jídlo vám díky tomu bude mnohem více chutnat.

Zapojte všechny smysly. Zkuste se zaměřit nejen na chuť, ale prozkoumejte jídlo i zrakem, čichem, hmatem a sluchem.
Zpomalte. Během jídla dělejte vždy jen jednu činnost. Nejdřív naberte jídlo, pak ho vložte do úst, rozkousejte, spolkněte a až pak začněte nabírat další sousto. Mezi sousty odložte příbor a soustřeďte se na všechny chutě a vůně, které vám jídlo nabízí.
Zkrátka udělejte si z jídla zážitek…:-)
Více ve videu, které natočila PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB CZ.  
Článek je součástí projektu Výzva 52, kterou v tomto roce pro Vás připravuje společnost STOB CZ. Pojďme společně a postupně měnit každý týden své pohybové a stravovací návyky!
Všímavé jedení můžete trénovat dle bonusového videa natočeného k této výzvě, které najdete zde.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account