Moravské koláče
- 250 ml mléka
- 5 lžic cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 200 ml oleje
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí nebo půl kostky
- vejce na potření
Já těsto zadělávám v pekárně. Dám tam suroviny v uvedeném pořadí, zapnu program těsto a po skončení dělám koláče. Uždibuji kousky, plním tvarohem (povidly, mákem, čímkoli), zabalím, udělám z toho kuličku a tu jemně rozmáčknu na plechu. Okraje potřu vajíčkem a doprostřed dám zase tvaroh nebo jinou náplň. Vše posypu žmolenkou (hrubá mouka, cukr, máslo/sádlo). Peču na 180 °C dozlatova.
Kdo nemá pekárnu, zadělá těsto klasickým způsobem: Do mouky důlek, tam rozdrobit droždí, lžíci cukru a zalít vlažným mlékem. Až vzejde kvásek, přidat vejce, tuk, zbytek mléka a cukru, sůl a vypracovat těsto. To nechat tak hodinu kynout na teplém místě.
https://katfoblog.blogspot.cz/