Nadměrný přísun vitaminů způsobuje acidózu
- Vitamin C je kyselý, vyplavuje z těla vápník a snižuje hladinu “dobrého” cholesterolu.
- Neužívejte v nadměrných dávkách nic, zejména vitaminy rozpustné v tucích.
- Užívání syntetických vitaminů může v těle vyvolat chemickou nerovnováhu.
- Tyto vitaminy se hromadí ve tkáních a mohou způsobovat obstrukce a toxicitu.
Vitamin A
Další názvy: Beta-karoten, retinol.
Účinek: Povzbuzuje imunitní systém, zvyšuje odolnost vůči infekcím a udržuje zdravé tkáně. Pečuje o sliznice v trávicím ústrojí.
Nejvhodnější zdroje: Rajčata, mrkev, kapusta, tuřín, špenát, brokolice, dýně, jam, čekanka, meloun, chřest, jablka, meruňky, švestky, papája, avokádo, paprika, tykev, citrónová tráva.
Vitamin B1
Další názvy: Tiamin, tiaminchlorid.
Účinek: Zajišťuje správné fungování nervové soustavy a trávicího systému. Podílí se na tvorbě kyseliny chlorovodíkové, nezbytné pro trávení.
Nejvhodnější zdroje: Hrách, čočka, semena, ořechy, fazole, řepa, brambory, pomeranče, listová zelenina, melasa, okra, slunečnicová semena, para ořechy, rýžové otruby, neloupaná rýže.
Vitamin B2
Další názvy: Riboflavin, vitamin G.
Účinek: Podporuje imunitní systém, růst, oči, kůži, nehty a vlasy. Pomáhá metabolizovat bílkoviny a sacharidy.
Nejvhodnější zdroje: Listová zelenina, rýžové otruby, avokádo, pšeničné klíčky, mandle, slunečnicová semena, růžičková kapusta, švestky, listy řepy a tuřínu, jablka, banány, mrkev, grapefruit, chaluhy, kokosový ořech.
Vitamin B3
Další názvy: Niacin, kyselina nikotinová.
Účinek: Podporuje správný krevní a lymfatický oběh, zdravou nervovou soustavu a dobré trávení.
Nejvhodnější zdroje: Pšeničné klíčky, ořechy, neloupaná rýže, slunečnicová semena, brambory, listová zelenina, mandle, rebarbora, ječné výhonky, rýžové otruby.
Vitamin B5
Další názvy: Kyselina pantotenová, pantotenan vápenatý.
Účinek: Reguluje metabolismus tuků a sacharidů, stimuluje nadledviny a pomáhá proti stresu.
Nejvhodnější zdroje: Hrách, mateří kašička, listová zelenina, avokádo, banány, brokolice, kapusta, pomeranče, fazole, melasa.
Vitamin B17
Další názvy: Nitrilosid, amygdalin, laetril.
Účinek: Preventivní a kancerostatický účinek.
Nejvhodnější zdroje: Maliny, brusinky, meruňky (zejména pecky), ostružiny, fazole mungo, cizrna, lněné semeno, pecky švestek a broskví.
Vitamin P
Další název: Bioflavonoidy.
Účinek: Posiluje kapilární stěny, podporuje pojivové tkáně, chrání vitamin C.
Nejvhodnější zdroje: Čerstvé ovoce a zelenina, zejména citrusové plody, zelená paprika, hroznové víno, jahody, černý rybíz, meruňky, třešně, švestky, paprika (koření).
Vitamin U
Účinek: Podporuje léčbu vředů v trávicím ústrojí.
Nejvhodnější zdroje: Šťáva ze syrového zelí, čerstvé zelí.
Cholin
Další název: Acetylcholin.
Účinek: Pomáhá při trávení a vstřebávání tuků, součást fosfolipidů.
Nejvhodnější zdroje: Pšenice, listová zelenina, zelí, květák, cizrna, čočka, arašídy.
Inositol
Další název: Hexahydroxycyklohexan.
Účinek: Podporuje růst vlasů a posiluje srdce.
Nejvhodnější zdroje: Většina ovoce a listová zelenina.
PABA
Další názvy: Kyselina paraaminobenzoová (vitamin skupiny B).
Účinek: Podporuje růst, zlepšuje kvalitu kůže a vlasů.
Nejvhodnější zdroje: Melasa, otruby, neloupaná rýže, slunečnicová semena, pšeničné klíčky.
Zdroj foto: Pixabay.com