Cukry a jejich metabolismus | Ženy s.r.o.

Cukry – základní palivo našeho těla

Cukry patří do rodiny sacharidů. Jednoduché cukry (monosacharidy) jsou hlavním palivem našeho těla, podobně jako benzín pro auto. Skrze buňky pomáhají udržovat tělo v chodu.

Je však důležité si uvědomit několik významných rozdílů mezi jednotlivými cukry.

Glukóza – základní jednoduchý cukr

Glukóza a její výchozí složky, jako škrob a celulóza, patří mezi nejhojnější organické chemické sloučeniny na Zemi.

Protože naše tělo dokáže využívat látky pouze v jejich nejjednodušších formách, musí se všechny složené cukry (disacharidy a polysacharidy) nejprve rozštěpit na monosacharidy. Toto je klíčový aspekt trávicího procesu.

Jakmile jsou složené cukry rozštěpeny na glukózu, je tato glukóza absorbována ze střev do krve, která ji transportuje do buněk. Zde se rozloží na uhlík a okysličí, čímž vzniká teplo a energie.

Část uhlíku se ukládá jako zásoba energie v podobě:

ATP (adenosintrifosfát) – okamžitý zdroj energie,

Tuku,

Glykogenu – hlavní zásobní forma glukózy, která se ukládá v játrech a svalech.

Pokud má tělo nedostatek glukózy, začne přeměňovat glykogen zpět na glukózu.

 

Důsledky nadměrné konzumace cukrů

Pokud konzumujete rafinované cukry (glukózové a fruktózové komplexy spojené dohromady), může dojít k zahlcení glukózou. To způsobuje:

Nadbytek uhlíkových molekul,

Přeměnu nadbytečného uhlíku na oxid uhličitý a kyselinu uhličitou,

Zatížení organismu – oxid uhličitý musí být vyloučen plícemi, ledvinami a kůží, kyselina uhličitá zase neutralizována minerálními solemi.

Tyto látky přispívají k acidóze a oslabují organismus.

V dnešní společnosti je nadměrná konzumace cukru běžná. Přemíra rafinovaných cukrů vede k:

Zvýšené produkci inzulínu slinivkou břišní,

Přetížení jater a ledvin,

Zdravotním problémům, které jsou často spojeny s nadměrným příjmem bílkovin a tuků.

 

Nejlepší zdroj cukrů – syrové ovoce a zelenina

Syrové ovoce a zelenina obsahují:

Jednoduché cukry,

Aminokyseliny,

Mastné kyseliny
ve vyváženém poměru.

Díky tomu jsou ideální potravou pro lidský organismus.

 

Nebezpečí umělých sladidel

Většina umělých sladidel je spojována s rakovinou. Například:

Aspartam – jedná se o neurotoxin, který se v těle štěpí na formaldehyd.

 

Sacharidy – základní složka potravy

Sacharidy jsou chemické látky složené z uhlíku, kyslíku a vodíku. Patří sem:

Škroby,

Cukry,

Glykogen,

Dextriny,

Celulóza.

Sacharidy jsou hlavním zdrojem buněčné energie a jsou pro naše tělo nezbytné.

 

Fotosyntéza a sacharidy

Všechny zelené rostliny využívají sluneční energii k fotosyntéze, kdy kombinují oxid uhličitý a vodu a vytvářejí sacharidy.

Celulóza, hlavní složka buněčných stěn rostlin, je jedním ze sacharidů. Působí ve střevech jako “koště” a dodává buňkám energii.

 

Fruktóza – nejvýkonnější forma cukru

Fruktóza je nejvyšší energetickou formou monosacharidů.

Neurony (nervové buňky) ji přímo přitahují,

Do buněk se dostává difuzí, čímž šetří energii.

Oproti glukóze nepotřebuje inzulín.

Díky těmto vlastnostem je fruktóza ideální pro diabetiky.

 

Typy cukrů

Jednoduché cukry (monosacharidy)

Existuje pět druhů monosacharidů:

Glukóza – hlavní zdroj energie pro buňky,

Fruktóza – ovocný cukr, ideální pro mozek,

Galaktóza – obsažena v mléce,

Ribóza (RNA) – součást genetického materiálu,

Deoxyribóza (DNA) – klíčová složka genetické informace.

 

Složené cukry (disacharidy a polysacharidy)

Polysacharidy

Jsou tvořeny dlouhými řetězci monosacharidů a dělí se na:

Škroby – glykogen, dextrin, inzulin,

Celulóza – vláknina, která pomáhá trávení.

Disacharidy

Obsahují dvě molekuly monosacharidů a patří mezi ně:

Maltóza – sladový cukr (2x glukóza),

Laktóza – mléčný cukr (glukóza + galaktóza),

Sacharóza – běžný cukr (glukóza + fruktóza).

Všechny disacharidy se v těle štěpí na monosacharidy.

 

Shrnutí

Cukry jsou hlavním zdrojem energie pro tělo.

Glukóza a fruktóza jsou klíčové monosacharidy.

Přemíra rafinovaných cukrů vede k zdravotním problémům.

Fruktóza je nejvhodnější cukr pro mozkovou činnost a diabetiky.

Syrové ovoce a zelenina jsou nejlepší zdroje cukrů.

Umělá sladidla jako aspartam jsou nebezpečná.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account