Jsem zastáncem toho, že jazyk by se neměl učit pouze z učebnic, novou řeč je třeba “prožít” a “cítit”. U tak zpěvného, živého a energického jazyka jako je zrovna italština to platí dvojnásob. Já si osobně ráda popovídám s místníma, pustím film(jsem překvapená jak kvalitní a plné emocí některé italské filmy jsou – miluju klasiku “La vita è bella”, z novějších mě dost bavil film “Moglie e marito”) nebo poslechnu dobrou italskou hudbu. Myslím, že by v tomhle článku mohli objevit pár novinek do osobního playlistu i ti z vás, kteří italštinu nestudují, tyhle písničky mají duši. Navoďte si doma atmosféru Itálie a dopřejte si chvilkové “dolce far niente” alias sladké nicnedělání!

 

1. Nina Zilli – italská dvojnice Amy Winehouse

Na své si přijdou milovníci soulu, reggae a R&B. Písničky jako “Bacio d’Ad(d)io”, “Per Sempre”, “50 Mila” nebo “L’Amore È Femmina” jsou návykové.

2. Max Gazzè – charisma až na půdu a krásné texty

Za poslech rozhodně stojí také veselá písníčka “La Vita Com’è” nebo třeba “Sotto casa”.

3. Fedez & J-AX – Změníme žánr i cílovou skupinu a poslechneme si trochu pop-rapu

V létě na pláži si pusťte do sluchátek letní hit “Vorrei ma non posto“.

4. Fabio Rovazzi – vtipný a extrémně chytlavý rap

Není to tak dávno, kdy Itálii doslova zaplavil další z Rovazziho hitů “Andiamo a comandare“.

Pro ty, kteří si stejně jako já občas libují ve starých šlágrech zmíním upravenou verzi “Mattoni hitu” od Patty Pravo – “Bambola“. V podobném duchu je v nabídce “Ma Che Freddo Fa” – Nada nebo “Guarda che luna” od Freda Buscaglione. Velmi oblíbený byl svého času také žánr funk a altenativní hip-hop v podobě Caparezzy

Na závěr si poslechneme “Sud sound system“, který nám ovšem při studiu italštiny velmi nepomůže, jelikož text je celý v dialektu využívaném na jihu Itálie a i Italové ze severu mají problém mu porozumět.

 

Tak co na italské hity říkáš? Líbí se Ti? Napiš mi do komentáře, budu se těšit! 🙂

 

Chcete porozumět textům písniček? Přiďte na některý z interaktivních kurzů italštiny. Info na www.manoatulipano.cz

 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account