Příběh mé cesty ke světu látkových plen

Moje úvahy o látkových plenách začaly už někdy na vysoké škole, říkala jsem si, kdybych náhodou někdy měla děti (což jsem neplánovala), látkovky by byly moudré řešení. Ale víc jsem se o toto téma nezajímala.

Snad jsem jen někde viděla letáček v tramvaji. A tím jsem to na čas uzavřela.
Po letech ale opravdu přišlo dítko a byla jsem rozhodnutá, určitě chci zkusit látkové pleny (měla jsem strach, že to nebudu zvládat). Ale zvládla jsem to v pohodě. A zatím zvládám.
Ze začátku jsem o plenách nevěděla nic, asi jen to, že se perou. Jako těhotná jsem nakoupila pro začátek jen svrchní kalhotky (4 ks) a separační pleny. A chtěla jsem začít jen s klasickými čtvercovkami (klasické bílé pleny, které všichni známe z dětství), které jsem různě podědila nebo měla půjčené. Ukázalo se, že to jde a začalo mne to bavit a zajímat, tak jsem postupně pořizovala další druhy a zkoušela, co nám nejlépe vyhovuje. Do toho jsme téměř od narození zkoušeli bezplenkovku a ono se dařilo.

Ráda bych Vám tak předala některé z našich zkušeností a tipů.
Typy plen

Čtvercové pleny – klasika, kterou známe všichni z dob dřívějších, kdy jiné pleny nebyly. K výbavě každého miminka určitě patří, když né na zadeček, tak na utírání čehokoliv, podkládání, záloha, když jiné pleny ještě neuschly atp.  Většinou jsou bavlněné, ale kdo kupuje nové, lze sehnat i bambusové, které více sají.
+ nejlevnější varianta
+ lze je snadno sehnat (různě po rodině, kamarádkách atp.)
+ různé variace použití a také možnosti skládání
+ rychlé schnutí
 – náročnější údržba (žehlení, skládání)

Vícevrstvé pleny– tyto pleny jsou ušity tak, že v jejich stření části je až 8 vrstev, plena se skládá na třetiny. Dobře schnou oproti kalhotkovým plenám. Já jsem si tento typ velmi oblíbila, používali jsme hlavně ze začátku. Dají se pak využít jako vkládačka, když jsou dítku malé nebo jako vycpávka do kapsovky. Jsou většinou v dostání ve dvou základních velikostech. Kdo šije, zvládne si je hravě ušít. Bambusový úplet lze sehnat od české firmy Moraviatex pletárny s.r.o.
+ dobré schnutí, nemusí se žehlit, jednoduché skládání
+ jsou jich plné bazárky, rozumná cena z druhé ruky, jednoduché na šití
– teď mě nenapadají, možná, že nepojmou tolik, na noc je lepší něco jiného, nebo dvě

Kalhotkové pleny
Tvarem připomínají jednorázové pleny, ale zachází se s nimi jako s látkovými, nežehlí se, což je fajn. Je potřeba použít ještě svrchní nepromokavé kalhotky. My už používáme téměř jen tyto. Šikovná švadlenka si je může ušít, střihy lze sehnat snadno a materiály také. Zapínání na patentky nebo suché zipy.
+ snádné přebalování a údržba
– vyšší cena
– delší doba schnutí oproti čtvercovkám a vícevrstvým plenám

All in one pleny – AIO
Nejlepší volba, tyto pleny již obsahují svrchní nepromokavou PUL vrstvu. Jsou ale poměrně drahé, je dobré mít jich pár k lékaři, na cestu nebo, když přebalují babičky atp. Já jsem s nimi moc spokojená.
+  velmi rychlé a jednoduché přebalování( ocení se, když začnou děti lézt a otáčet se)
+ moc krásné vzory a barvy, které potěší oko maminky
+ s vkládačkou pojmou hodně, jsou fajn na noc
– cena
– delší doba schnutí (nejdéle ze všech typů plen)
Samozřejmě, že jednorázové plenky jsou také skvělé, používám je na cesty, dovolenou, k lékaři, do města, prostě když vím, že to bude horší s přebalováním a bezplenkováním tzn., že dítko nebudu moct dát vykonat potřebu někam jinam, než do plenky. Ale musím přiznat, že jsme se na dovolené s manželem oba těšili, až budeme zase doma používat látkovky.

Látkovky pro nás mají mnoho plusů, tak například:
+ opravdu za plenky ušetříme (i když prvotní investice byla velká, ale většinu jsem pořídila z druhé ruky nebo našila a pravdou je, že by to šlo i levněji a i když počítám s většími výdaji za energie na praní)
+šetříme životní prostředí, ty kupy použitých jednorázovek na dovolené mě fakt děsily (a to jsme bezplenkovali co to šlo)
+ zdravotní hledisko je také nezanedbatelné (přece jen ty všechny chemikálie a materiály, které udrží zadeček dítěte v sucho, no nevím…, plus nadměrné zahřívání plenky)

Určitě bych našla i další plusy, mínusy tedy taky jsou, je s tím víc práce, ale opravdu se to dá. Já jsem látkovala hned po příchodu z porodnice. Zabralo mi pak hodně času se v plenkách zorientovat, proto předávám základní přehled, třeba někdo využijete.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account