Nádobí. Každá žena a každý muž, kteří vaří, vědí, že nádobí je v kuchyni opravdu důležité.  Každý máme své oblíbené hrnce a pánvičky, a i když už dosluhují, snažíme se je v provozu udržet co nejdéle, Pokud nám nádobí „padne do ruky“, je to úplně jiný pocit z vaření. V tom „svém“ hrnci víme, jak míchat a jak vařit, aby jídlo bylo dobré. Jenže i ten nejoblíbenější hrnec nebo rendlík prostě jednou doslouží. Jako se to stalo mě u mých oblíbených hrnců. Aby ne, měla jsem je 30 let. A tak jsem se začala rozhlížet po novém nádobí.  Už dávno vím, že kvalita dokáže nahradit kvantitu, a jeden opravdu kvalitní kousek nádobí dokáže v kuchyni zázraky. Tak jsem hledala, pátrala a našla.
 Alba rendlík z kolekce Ballarini.
Tenhle rendlík mi nahrazuje hrnec, pánev i zapékací misky a pekáče. S jedním kouskem nádobí jako bych rázem získala sadu nádobí. Fakt nekecám – v tomhle rendlíku vařím omáčky, minutky, zapékám jídla a jsem maximálně spokojená. Po měsíci používání prakticky nevařím rychlá jídla v ničem jiném. Vyhovuje mi i velikostí – průměr 24 cm je dostačující pro jídlo pro tři lidi. A já tak konečně nevařím jídlo jako pro regiment vojáků, k čemuž mne sváděly větší hrnce.

Rendlík Alba je ke koupi na eshopu panvicky.cz, a je od známé italské značky Ballarini.
Ballarini patří mezi jedničky na trhu s nádobím s nepřilnavým povrchem. Pro značku Ballarini jsou typické rysy v jeho spojení s italskou mezinárodní kulinářskou tradicí a technologické inovaci, které využívá ve vlastních produktech. Heslo značky Ballarini je: „Budoucnost je v tradici“.
Nádobí této značky je používáno na všech kontinentech světa. Kvalita si našla cestu do všech kuchyní. Ballarini – to je kvalitní nádobí s titanovým povrchem pro zdravé vaření bez těžkých kovů, teflonu a zinku. Italské nádobí s dlouhou tradicí od roku 1889 používané i předními světovými kuchaři.
Rendlík Alba s poklicí jsem si nevybírala dlouho. Byla to pro mne láska na první pohled. I když jsem eshop projížděla dlouho, pořád jsem se vracela k tomuto rendlíku. Padl mi do oka a už jsem ho chtěla. I když jsem měla v užším výběru více hrnců a pánví, svou univerzálností u mne rendlík Alba zvítězil na plné čáře. V podstatě od začátku jsem měla takový ten pocit, že tohle je přesně nádobí, které mi bude vyhovovat. A jsem moc spokojená se svým výběrem. Po měsíci zkoušení a vaření v rendlíku Alba už téměř nepoužívám jiné hrnce. Na rendlíku můžete vařit, smažit i zapékat. Díky materiálu lze totiž rendlík použít na všech typech sporáků, i do trouby. Díky kvalitnímu dnu rendlík šetří při vaření čas i energii. Jídlo se při vaření nepřichytává a nelepí k hrnci.

Před prvním použitím jsem rendlík omyla, nahřála a potřela olejem, pak jsem po vychladnutí znovu umyla a byl připravený k používání. Pokud chcete mýt nádobí Ballarini v myčce, není s tím problém – to jsem uvítala, protože některé typy titanového nádobí do myčky nejsou vhodné- tenhle rendlík ano.
Jediné, co je doporučeno je nepoužívat při vaření kovové předměty na míchání. Používejte vařečky a naběračky dřevěné nebo plastové, a nádobí vám bude dobře sloužit spoustu let. Pokud občas promícháte lžící, nic se nestane, povrch je kovuvzdorný, ale je lépe povrch úmyslně neškrábat.
Poklice na rendlík je skleněná s kovovým úchytem, také madla rendlíku jsou kovová. Díky tomu je rendlík možno použít na jakékoliv vaření a pečení. Vaříte zdravě, téměř bez tuku.

    hmotnost – 1896g
    výška – 6,6cm
    hloubka – 6cm
    objem – 2,1l
    vnější průměr dna – 19cm
    doporučený průměr plotýnky – 18cm
    celková délka (s madlem/madly) – 40cm

V rendlíku jsem vařila omáčky i minutky. Tradiční jídla české, italské i jiných kuchyní. A vždycky jsem byla spokojená.
Segedínský guláš:
600 g vepřové maso Plec bez kosti
Cibule 1 ks
Sůl, kmín, pepř a paprika mletá sladká
Zelí kysané podle chuti.
Hladká mouka nebo jíška na zahuštění
Zakysaná smetana na zjemnění (nebo smetana na vaření)
Na trošce oleje osmažíte cibuli do hněda, přidáte maso nakrájené na kostičky, orestujete, přidáte kmín, sůl, pepř a papriku, po krátkém zarestování podlijete vodou. Když je maso poloměkké, přidáte zelí a dodusíte do měkka. Nakonec trochu zahustíte moukou a zjemníte smetanou.

Rychlá omáčka na Boloňský způsob
Na trošce oleje osmažíte cibulku a stroužek česneku, přidáte mleté maso (lepší je hovězí), osolíte, opepříte, podlijete a dusíte do měkka, pak vlijete rajčatový protlak, nakonec přidáte bazalku. Po dovaření vmícháte uvařené těstoviny (skvělé jsou penne) a zasypete sýrem. A rychlé jídlo je na stole.

Zapečené brambory s  masem a smetanou.
Brambory (asi 5 kusů středně velkých) uvaříte ve slupce, po vychladnutí oloupete a nakrájíte na kousky. Na pánvi orestujete na cibulce cca 400 g mletého masa, osolíte a opepříte. Na rendlík si pak dáte na dno vrstvu brambor, na ni vrstvu masa, a nakonec brambory. Vložíte do trouby a pečete asi 25 minut. Nakonec zalijeme 250 ml smetany a dopečeme do křupava.
Variantou tohoto receptu je položit na dno rendlíku syrové pokrájené brambory, na ně plátky naklepané krkovice osolené a opepřené, zasypeme trochou nakrájené cibule nebo pórku, navrch poklademe opět brambory, lehce podlijeme a vložíme do trouby s poklicí. Pečeme cca 45 minut a nakonec opět polijeme smetanou a odklopené dopečeme do křupava.
 
Variant jídel na rendlíku Alba Ballarini je spousta. Od hamburgrů po složitější jídla.
Do těch jsem se nyní ještě moc nepouštěla, protože mne nemoc trochu omezovala ve všech činnostech, tedy i ve vaření. Určitě vás ale v budoucnu ještě s pár recepty, které se dají v tomhle báječném rendlíku, seznámím. Jsem jím totiž naprosto nadšená.
Nezabere v kuchyni moc místa, nemusím mít tolik hrnců a pekáčů, a hlavně vaří dobře, nepřipaluje a nepřichytává. Je velmi, velmi univerzální.
Opravdu se mi v tomto případě potvrdilo, že za kvalitu se vyplatí si připlatit. Při správném zacházení mi rendlík bude sloužit spoustu let. Pak že láska na první pohled neexistuje. Existuje! Můj rendlík Alba Ballarini je toho důkazem. Od prvního pohledu jsem věděla, že to je přesně to, co v kuchyni potřebuji a chci. Potvrdilo se mi, že první instinktivní výběr je nejlepší. Tenhle rendlík už nedám z ruky.
Pokud tedy uvažujete o novém nádobí – vsaďte také na kvalitu, jako já. Nebudete mít kuchyň plnou zbytečného nádobí a bude se vám skvěle vařit. Pokud uvažujete o nádobí jako o dárku pro někoho vám milého, lepší dárek mu nemůžete dát. Já jsem tak nadšená, že si určitě od Ballarini pořídím ještě nějaký kousek nádobí. A bude mi v kuchyni fajn.
Pokud si chcete rendlík prohlédnout, nebo koupit, klikněte zde: rendlík Alba Ballarini se skleněnou poklicí průměr 24 cm
Pokud si chcete prohlédnout i jiné nádobí Ballarini, nebo eshopu, klikněte zde: panvicky.cz
 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account