U zrodu značky Steiner&Kovarik stojí příběh jako z pohádky. Příběh osudové lásky, která nerozlučným poutem spojila dvě mimořádné osobnosti. Dva nadšence milující kvalitní, autentickou čokoládu, kteří se při budování svého čokoládového království skvěle doplňují.Zakladatelka Silvie Steinerová zbožňuje kreativní práci s čokoládou. Stojí za vizí a hodnotami značky i za vzhledem jejích produktů. Nezalekne se žádné výzvy a dokáže ostatní nadchnout pro svou vizi. Silvii jedinečně doplňuje její partner Petr Kovařík – nejen stejně silnou vášní pro čokoládu a poctivým přístupem k její výrobě, ale především obchodním talentem, znalostí světových jazyků a nadšením, s nímž chuťově výjimečnou čokoládu značky Steiner&Kovarik představuje domácím i zahraničním zákazníkům.
Autor: Lukáš Sodomka
Petře, četl jsem Tvoji knihu Síla Hotentota. Je nesmírně čtivá, voní životem a čokoládou, jejíž vůně se line všemi stránkami. Čokoláda Ti zdá se, změnila život. V čem nejsilněji a jak se jí to povedlo?
To je milé, děkuji Lukáši. Čokoláda je další krůček na mém pomyslném a doufám, že možném vývoji osobnosti. Předtím to byly i jiné podněty, které mi tuto knihu dovolily napsat a samozřejmě na tom má podíl i Silvie. Říká se za vším hledej ženu a já mám ženy rád a jsou mi velkými inspirátorky. Takže čokoláda = Silvie. Víc jsem se zvědomil a tu pilulku od Morfea, kterou mi nabízeli předtím, jsem s tím, jak jsem se dal dohromady se Silvií, konečně spolkl.
Když přijde návštěva k Vám do výrobny, vždycky se jí velmi pozorně věnuješ a štědře ji obdaruješ. Viděl jsem to několikrát a vždy to obdivuji. Funguje Ti „Dej a bude Ti dáno“?
Nevím, ale je pravda, že to je tak, že někomu dáš a tobě daruje úplně někdo jiný, takže určitě ano, ale není to za tím účelem. Je to část mě samotného a já lidem rád daruji část ze sebe. A navíc se říká, nikdy nemáš tak málo (a my v požehnaném západním světě určitě), aby si nemohl darovat.
Když jsem byl u vás prvně a ochutnal jsem, měl jsem silný pocit, že jím čokoládu úplně poprvé. Ta chuť… Mmmm! Byl to doslova nový objev, který učinily mé chuťové pohárky. Máš ty takový zážitek, ať už s čokoládou, nebo s něčím jiným.
Už jen u nás a samozřejmě občas u nějaké top čokolády také, ale musím říct, že jak mě konkurence “nezajímá”, tak moc nevím. Spíš třeba někdy u dobrého červeného a pak u některých vegan věcí.
Tvoje životní partnerka Silvie Steinerová je i Tvou partnerkou obchodní, máte dvě krásné děti? Čím, krom čokolády si oslazujete život?
Je to tak. buď naší čokoládou nebo našim idorty, třeba náš Karlův dort, dělaný ze stejných ingrediencí (švestka, mák, tuzemák) je prostě top lahoda.
Nedávno jsi byl v Kolumbii vybírat boby do vaší čokolády. Je v Kolumbii něco, kvůli čemu bys vyměnil život v Česku za tamní a naopak? Jaké bys chtěl Česko?
To je náročná otázka nyní. Popravdě řečeno? Jsem smutný z toho, co se nyní děje v ČR. Jsme národ, který si myslel, že už je západní v myšlení, ale není to tak. Ještě stále v nás je to, že mantra neokradeš stát, okradeš rodinu má vyšší hodnotu než s poctivostí nejdál dojdeš. A to jinde ve světě necítím. Jsme prostě národ, který má na hodně věcí právo, ale necítí, že by měl mít zodpovědnost a to je třeba změnit a proto tu stále jsem. Pokud by se to nemělo změnit, tak si nepřeji, aby v takovém systému mé děti žily.
Jak uzdravit český národ?
Uzdravil bych nás jediným a to je učením se zodpovědnosti. Každý bychom si měli uvědomit, že nemáme právo bez toho, abychom také něco odvedli. Bez vědomí, že vše je v kruhu, že bychom měli něco dát, abychom i něco dostali není cesty ven. U nás, v Čr, je to o to komplikovanější právě díky těm zdrcujícím osmičkám (znak nekonečna), které nás formovaly a vždy tak trošku “sejmuly”.
Vyznávat hodnoty, uznávat lidi, kteří nejsou jen materiálně úspěšní, ale také budují a tvoří pro svou komunitu. Dát jim uznání a poslouchat to, co nám říkají. Skrze iniciativy, podporovat je v psaní. V přednášení, učení. Dát tomu větší systém. Iniciativ je tu spousta, ale základním kamenem je dát jim dlouhodobost. Nemusíme hned chtít, aby se o nás psalo, je třeba, aby se hlavně něco dělo.
Je něco, co se dá čokoládou vyléčit? Tedy pravou čokoládou od vás?
Za mě osobně všechno. Smutek, žal, ale i stres, to vše umí naše čokoláda zahnat. A hlavně, věříme, že otevírá vědomí a že pokud si začneme dělat rituály už jen tím, že se zastavíme a nacítíme se na sebe sama, tak už tím jsme vyhráli v tom, že se můžeme víc vnímat a stávat se každu chvílí vědomějšími.
Foto: archiv