Při našem předloňském květnovém putování jsme zavítali i do historického města Kutná Hora. Jako první místo k návštěvě jsme si zvolili právě Vlašský dvůr.

Po celá staletí byl Vlašský dvůr střediskem hospodářské moci státu. Nacházela se zde královská mincovna a sídlo panovníka při jeho návštěvách kutnohorských stříbrných dolů. Na základě mincovní reformy v r. 1300 sem byly soustředěny všechny do té doby fungující mincovny a byla zavedena ražba jednotné mince – pražského groše. K největšímu rozkvětu stavební činnosti došlo ke konci 14. st. za vlády krále Václava IV. Konala se zde důležitá státnická jednání, např. volba krále Vladislava Jagellonského či vydání Dekretu kutnohorského.

V budově Vlašského dvora, kde mimo jiné sídlí radnice města, se nacházejí expozice mincovnictví a královský palác (audienční sál a unikátní gotická secesně vymalovaná kaple).

V současné době prochází tato kulturní památka rozsáhlou rekonstrukcí v rámci projektu “Revitalizace NKP Vlašský dvůr”, která vede aktuálně k drobnému omezení provozu, ale do budoucna se můžeme těšit na novou podobu interiérů expozic. Návštěvníci projdou Královským palácem, nebo mohou navštívit Muzeum kutnohorských pověstí, duchů a strašidel.

Pod Vlašským dvorem jsme se prošli i kouskem krásného parku, odkud jsme pak směřovali k nejvýznamnější památce města.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account