Granátové jablko – Punica granatum – pochází z Blízkého východu. Plody rostou na
stromě, vysokém pět až osm metrů.
Rubínově červená semena připomínají drahokamy. V antice platil tento plod za symbol
plodnosti, krásy a věčného života.
Plod má vysoký obsah polyfenolů. Tyto látky působí antioxidačně, posilují
obranyschopnost organismu, zmírňují chronické záněty v těle a zpomalují procesy
stárnutí buněk. Šťáva z jablka zlepšuje prokrvení srdečního svalu, snižuje krevní tlak a
hladinu cholesterolu v krvi. V plodu je velké množství vitaminů a minerálních látek –
vitaminu C a K a B5.
Granátová jablka mají sezonu od září do února. Zralé jablko má červenožlutou až tmavě
rudou slupku. Doma při pokojové teplotě vydrží týden, v lednici až měsíc. Jedí se jen
jádra jablek. Jsou skvělá jen tak ke chroupání, do salátů, rýžových pokrmů, na dezerty
a moučníky.
Jablka ostrým nožem rozkrojíme napříč, dáme půlku řeznou plochou na dlaň nad
širokou misku a pořádně klepeme na slupku, dokud jádra nepropadnou do misky.
Jablko je superpotravina, látky v něm obsažené brzdí růst rakovinných buněk.








