Pokud se chystáte grilovat jinde než na své zahradě či terase, dobře promyslete, co všechno si s sebou vzít a jak celou přípravu pojmout. Určitě není příjemné zjistit uprostřed Stromovky, že jste zapomněli maso, nůž nebo zápalky.
Kapitola první: Jaké zvolit maso
Na mase rozhodně nešetřete a pořiďte si kvalitní kousek. Předem naložená masa ze supermarketu chutnají tak nějak podobně a nepoznáte, jestli se jedná o kuřecí nebo vepřové. Marináda navíc mnohdy zakrývá nedostatky a horší kvalitu.
Potrpíte-li si na hovězí z farmy nebo jiného místa, kde garantují původ daného masa, vybírejte z býčka, volečka nebo jalovičky, v žádném případě nekupujte maso z krávy. Ta není určená na maso, a tak ho nikdy na grilu neuděláte měkké. Vepřové je na gril nejvhodnější, a to nejlépe tzv. mramorované. Maso lehce prorostlé tukem zkrátka zajistí chuťový zážitek jako žádné jiné.
Kapitola druhá: Jak připravit suroviny
Když máte opravdu dobré maso, ušetříte spoustu času. Kvalitní maso totiž nemusíte příliš dlouho marinovat, jednoduše ho připravíte několik hodin předem. Nakrájíte ho na souměrné tvary a přidáte trochu oleje, bylinek nebo dobře namíchaného koření. Naložit ho stačí jednu až šest hodin, ryby dokonce potřebují jen 20 minut. Méně hodnotná masa, jako jsou kližky nebo krky, je třeba marinovat pomalu a dlouho. Nechte je uležet klidně i den, a to v marinádě, která maso lehce „rozloží“. Maso změkčí a ke grilování skvěle připraví směs obsahující kyselinu octovou, citronovou šťávu, víno nebo tvrdý alkohol.
Marinády se nejvíce hodí ke kuřecímu masu, nicméně dobře doplňují i vepřové nebo divočinu. Avšak chuťově skvěle vyladí i další potraviny. Na grilu můžete připravovat také sýry, zeleninu nebo ovoce. I sýry a zelenina, která je u Čechů stále oblíbenější, vyžadují řádné dochucení, a to v dostatečném předstihu. Zrajícím sýrům neuškodí, pokud je ve směsi necháte naložené i několik dní. Plátky cukety, řepy či kedlubny v marinádě stačí jen lehce vykoupat.
V případě všech zmíněných surovin však platí, že koření by mělo být použito s mírou. Nejdůležitější je, aby vynikla hlavně jejich chuť.
Kapitola třetí: Co (ještě) nezapomenout?
Do piknikového koše si přibalte také nápoje, pečivo a steakové omáčky. Mezi další položky na grilovací seznam patří i talíře/tácky, kelímky, příbory, nebo alespoň kapesní nůž, ubrousky, deky, propriety ke grilu (pohrabáč, kleště), podpalovač, zápalky a topivo. Je dobré se informovat dopředu, zda si na vybraném grilovišti můžete zakoupit uhlí, musíte-li si donést vlastní, nebo jestli se můžete poohlédnout po dřevě v okolí (pokud je gril k topení dřevem uzpůsobený). Velkou výhodou jsou i toalety se zdrojem (pitné) vody nebo hřiště v okolí.
Kapitola čtvrtá: Kam vyrazit?
Maso máte naložené, piknikový koš narvaný k prasknutí a nevíte, kde ve svém okolí najít volně přístupné grilovací místo? Klikněte na www.grilujemevemeste.cz, kde najdete mapu grilovacích míst i s detailními informacemi, které usnadní přípravy. A pokud objevíte skvělé místo, které na mapě ještě není, můžete ho přidat!
Na grilovačku s plnou výbavou aneb na co nezapomenout
-
Manuál domácí kadeřnice aneb 5 rad pro blázny jako já :)
KláraOcelíková||Bydlení a domácnost
Hranice dovedností: Kdy je lepší nechat barvení vlasů na profesionálech. Říká se, že by si člověk ze sebe měl...
-
Recepty na zahřátí a zimní pohodu
RadkaKřivánková||Bydlení a domácnost
Chlad není příjemný nikomu, a tak se každému budou jistě hodit přírodní prostředky na zahřátí. Dokážou rozehřát tělo i...
-
Rozmanité pepřince zkrášlí každý byt
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Pepřince neohromují velikostí, nezdobí je ani pestré květy. Jejich hodnota spočívá v unikátních listech, které najdeme v rozmanité škále tvarů, textur...
-
ČMELÍNY A VŠE CO BYSTE O NICH RÁDI VĚDĚLI
JanaDolanská||Bydlení a domácnost
Pokud chceme, aby se zahrada postarala sama o sebe, byla krásná, zdravá a produktivní, je třeba chovat v úctě každého...
-
Česko v pohádkách
Lenka Hudečková||Bydlení a domácnost
Včera dávali moji oblíbenou vánoční pohádku Krakonoš a lyžníci. Moje generace ji asi bude znát a také si pamatuje,...
-
Byliny, které pomohou s léčbou zánětů v těle – V
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Měsíček lékařský Další z bylinek, která se hojně vyskytovala v zahrádkách našich babiček a kterou já osobně mám tak...
-
Víte, jak řídit finance v podnikání správně?
MarcelaHrubošová||Bydlení a domácnost
Jak řídit finance v podnikání: Základní průvodce Úvod Jestli mě na podnikání něco opravdu fascinuje a baví, pak jsou...
-
Bowman Jeffrey – Novodobí dobrodruzi
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Co je na přírodě tak zvláštního, že sotva se vracíme domů z jednoho dobrodružného výletu, už plánujeme další? Snad to...
bohužel, jsme v paneláku, tak ke grilování používáme pouze domácí kontaktní gril 🙂
Maso dáváme taky čistě na rozpálený gril ale pak hodně na zeleninu využíváme tyhle ty tácky hliníkové https://www.ecofol.cz/tac-hlinikovy-alu-na-gril-35×23-cm-ideal-pack–detail-1C90000101.aspx příde mi to lepší . A ty grilovací místa super TIP před létem!