Dostala se mi do ruky brožurka o kompostování, a protože jsem se díky ní dozvěděla zajímavé informace, chtěla bych se o ně s Vámi podělit.
Biologicky rozložitelné odpady, například odpady z údržby zeleně a z kuchyní, tvoří až 40% odpadu. Na skládkách tak bohužel končí surovina, kterou by bylo možné dál využívat.
Kompostování je dnes považováno za jeden z nejlepších způsobů zpracování bioodpadu. Při rozkladu bioodpadu na skládkách (bez přístupu vzduchu) dochází k úniku skládkového plynu obsahujícího velké množství metanu, který je významným skleníkovým plynem. Takto uložený odpad výrazně přispívá k dnes často diskutovaným klimatickým změnám.
Bioodpad zpracovaný kompostováním naproti tomu prochází rozkladem za přístupu vzduchu, který atmosféru nezatěžuje.
Dalším důvodem pro kompostování bioodpadu je skutečnost, že jeho produktem je kvalitní surovina použitelná při zlepšování vlastností půdy. Zemědělské půdy trpí nedostatkem organické hmoty a klesajícím množstvím základních živin, hlavně fosforu a draslíku, což bývá řešeno zvyšováním dodávek minerálních živin, které jsou však v půdě špatně vázány a jsou rychle splachovány do povrchových vod.
Ideálním řešením je přitom použití kompostu, který výrazně zlepšuje půdní vlastnosti. Půda s kompostem obsahuje ve vhodné formě živiny nezbytné pro rostliny a nahradí tak umělá hnojiva. Kompost zadržuje vodu a tím snižuje zvětrávání půdy. jeho vysoká výměnná kapacita pro živiny, které postupně rostlinám uvolňuje, napomáhá tomu, že se do spodních a povrchových vod živiny z rostlin nevyplavují.
Nezanedbatelným důvodem pro podporu kompostování je jeho ekonomická výhodnost. Pokud je bioodpad zpracován kompostováním, dochází k výraznému poklesu jeho množství ve směsném komunálním odpadu. Sníží se tak celkové množství odpadu, jehož odstranění je pro města a obce velmi nákladnou záležitostí.
Poslední z argumentů na podporu kompostování je splnění zákonných předpisů. Podle evropské směrnice, která je pro nás závazná, musíme velmi výrazně snížit množství bioodpadu ukládaného na skládky. Díky domácímu kompostování pomáháme tento cíl splnit.
Některá města dokonce poskytují svým občanům zápůjčku/darování kompostérů, nabízí kompostovací popelnice nebo je umisťuje na vybraných místech. Informujte se prosím.
A víte, co všechno lze kompostovat?
– posekaná tráva, listí, sláma
– spadané ovoce, zbytky z ovoce a zeleniny (slupky, natě, listy, okrojky brambor, okusky jablek)
– sedlina kávy a čaje
– rozdrcené skořápky z vajíček
– okrasné rostliny, květy
– kousky dřeva, větví a kůry
– třísky, piliny, hobliny
– popel ze dřeva, zemina
Více informací o kompostování naleznete např. na:
www.kompostuj.cz
www.kompostery.cz
Jak jste na tom Vy? Už kompostujete nebo se chystáte?
Já do tajů kompostování zapojila svého 7letého syna a moc ho to baví:-)
Kompostujme – má to smysl :-)
-
Zkuste si udělat podzimní věnec na dveře.
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Tradice věnců zdobících vchodové dveře je hlavně anglosaskou záležitostí. Věnce reprezentují roční období nebo svátky a v Německu,...
-
Thomas Müller – Zvířata v zimě
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Prima knížka pro všechny zvídavé děti a jejich rodiče doplněná o nádherné ilustrace z nakladatelství Mladá fronta. 64 stránek...
-
1.díl: Jak chalupařit a nezbláznit se: Šok na první pohled
MonikaBuková||Bydlení a domácnost
Jak jsme si pořídili chalupu: Příběh o začátcích na venkově Rozhodla jsem se psát seriál o tom, jak jsme...
-
Sladká valentýnská inspirace
Amanda||Bydlení a domácnost
Skořicové šneky na Valentýna Skořicoví šneci jsou nejznámější švédskou sladkostí, průměrně prý každý...
-
Johan Troïanowski – Růža – Zachraňte princeznu!
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Zachraňte princeznu!Není princezna jako princezna. Růža nosí proužkované tričko, kecky a na její ohnivě zrzavé hlavince byste korunu hledali...
-
Recyklací vody by se měla zabývat každá domácnost. Nyní je zde snadné a dostupné řešení
Kristýna Solničková||Bydlení a domácnost
Česká republika je jednou z mála zemí, kde se stále ještě využívá pitná voda i na splachování toalety či...
-
Jak správně skladovat VI – dýně, cukety a patisony
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné výhradně tykve sklizené v plné zralosti, tedy takové, které mají již plně vyzrálou slupku a suchou...
-
Kuchyňské spotřebiče, které vám ušetří čas a námahu
PetraHřibová||Bydlení a domácnost
Nadělil vám Ježíšek pod stromeček poukázku do elektra či domácích potřeb a vy se nyní rozhodujete, co si za...