1. Italové rádi kvalitně a dlouze jedí a často se scházejí doma s přáteli za účelem společně povečeřet. Taková večeře se skládá z předkrmu, prvního chodu, druhého chodu, zeleniny a salátu pro lepší trávení a dezertu. Nesmí chybět malinké espresso, víno a občas i nějaký shot grappy. Welcome to Eataly! Pár takových obžerství jsem absolvovala a nazývala jsem je “pregnant party”. Téma konverzace je vždy kvalita jednotlivých surovin a hodnocení  pokrmů na stole. Další překvapivá věc je, že Italové většinou večeří okolo 21. nebo 22. hodiny, kdy nám Čechům už dávno nesnesitelně kručí v břiše.  

 
2. Chraň vás pán bůh, abyste si po takové večeři poručili cappuccino. Mohli byste obdržet pár znechucených výrazů, jelikož jediný přípustný čas, kdy si v Itálii dát cappuccino, je ráno ke snídani. Je to považováno za naprosté znehodnocení zalít čerstvě strávené jídlo teplým mlékem. Taky upozorňuji, že Americano nebo Caffè latte se v italských barech moc nenosí. Když byste si “lattéčko” přeci jen přáli, nezapomeňte poprosit o “Caffè latte”, jelikož objednáte-li si “latte”, dostanete sklenici teplého mléka.
 
3. Jeden z úžasných zvyků je tzv. “aperitivo”. Okolo 19. hodiny se lidé scházejí v barech, aby si popovídali u vína, míchaného drinku nebo občas i piva a lehce se zasytili před večeří. Ano. Myslím před tou večeří co popisuji výše. Bary nachystají švédské stoly plné různých druhů těstovin, rizot, sendvičů, grilované zeleniny, sýrů nebo třeba mořských plodů a lidé obcházejí plné stoly a nabírají si na menší papírové talířky libovolné množství. Za drink/víno nebo pivo zaplatíte obvykle okolo 10 euro a jídlo máte v ceně.
 
4. Italové snídají sladké oplatky. Nejednou byli šokováni mou houskou namazanou máslem s plátkem sýra.
 
5. V Itálii skoro nejsou hospody. A když už se občas objeví nějaký inovátor, který si otevře irskou hospodu, zeje mu prázdnotou. Na pivo můžete zajít buďto do baru, který většinou vypadá šíleně retro a slouží zároveň jako místo na snídani, odpolední caffè, hernu s automatem,… nebo do restaurace, kde se ovšem očekává, že si objednáte i večeři. Dále je možnost dát si pivo na diskotéce, která většinou startuje okolo půlnoci, není v ní k hnutí a 80% osazenstva jsou muži. Na italské diskotéce rozhodně nepotkáte ani z poloviny tolik opilců jako v Čechách. Naopak parket bude nacpaný k prasknutí a nikdo se nebude ostýchat to pořádně rozbalit a vzít vás do kola.
 
6. Italové si z nás Čechů utahují, že jsme čuňata, protože nepoužíváme bidet. Někteří z nás to ještě podtrhnou tím, že se přímo zeptají na co slouží ta divná věc vedle záchodu. Pro Italy je bidet podstatná součást koupelny a jsou pěkně rozladění tím, že při návštěvě jejich oblíbené Prahy jsou donuceni bidet postrádat.
 
7. Italové se doma nezouvají a připadá jim zvláštní, když přijdete na návštěvu a rovnou za dveřmi si začnete sundávat boty. 
 
8. Sciopero. V překladu stávka. Jedno z prvních slov, které se naučíte při pobytu v Itálii. Až budete hodinu beznadějně čekat na zastávce na autobus, vzpomeňte si na tenhle článek. Na vině je s největší pravděpodobností /šópero/. Můžete si ulevit od rozčílení výraznými gesty, které se na zastávce u ostatních čekajících italského původu nepochybně objeví. 

 
9. Troppi baci. V překladu příliš mnoho pusinek. Tento zvyk už se pomalu dostává i do Čech, ale přeci jen vám to může připadat zvláštní, že vás každý při seznámení, pozdravu i rozloučení zulíbá na líčka. Tento zvyk mezi sebou dodržují i muži.
 
10. Muži. Nechci generalizovat, samozřejmě to neplatí úplně pro všechny, ale mnoho z nich má upravené vlasy, obočí, oblečení dle poslední módy a výrazný parfém. Zaujme-li je cizí žena na ulici, bez ostychu to dají najevo (Ciaoo bella!!!), rovnou ji pozvou na večeři, donesou květinu, v žádném případě ji nedovolí vytáhnout peněženku a nešetří silnými slovy a komplimenty. Pokud jste si holky s tímto mužem chtěly vyjít ven na véču jen tak přátelsky a nezávazně jako se do dělá v Čechách a ty silná slova vás právě vyděsila, jste v bryndě. Hrozí, že se váš nový kámoš pěkně naštve, protože si to vyloží tak, že jste ho celou dobu tahala za nos.
 
Zajíma-li tě Itálie, italský jazyk a kultura mrkni na www.manoatulipano.cz 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account