Hormon nervové tkáně zvaný Serotonin patří mezi základní neurotransmitery. Nachází se v centrálním nervovém systému, krevních deštičkách a v buňkách trávícího traktu. Jeho úlohou je přenášet nervové vzruchy. Ovlivňuje naši náladu, paměť, vnímání bolesti, chuť k jídlu, spánek i napětí hladkého svalstva. Běžný projev nedostatku serotoninu je například úzkost, strach, sklon k přejídání, podrážděnost či deprese. Je známo, že odpočinek, spánek, některé potraviny či čerstvý vzduch zvyšují hladinu tohoto hormonu a my máme jaksi lepší náladu. Ovšem proběhl jeden zajímavý výzkum, který prokázal výrazné zvýšení hladiny serotoninu v krvi při praktikování jedné činnosti. Z toho jasně vyplývá, že za dobrou náladu si zodpovídáme sami svým chováním.

 

Co prokázal výzkum?

Je velmi snadné hodit vinu za naše pocity na někoho jiného. On za to může, že mi je zle. Nebo je to z počasí? Nebo za to může hektická doba? Nebo co vlastně? Koukáme pořád do telefonu, nevnímáme okolní svět a nejvtipnější na tom je, že tu neuspokojivou realitu si tvoříme sami. Chceme se cítit lépe, tak hledáme venku, hledáme v závislostech, posedlostech. Dáváme si chemické i nelidské dávky štěstí do krve, ale není to trvalé, efektivní a vlastně nás to neuspokojí tak, jak bychom očekávali. Existuje ještě nějaká naděje pro lidstvo? Ano. Stačí se vrátit ke své přirozenosti.

 

Laskavost

Víte ještě co to je? Laskavost. Kdy naposledy jste někomu udělali laskavost? Kdy naposledy někdo laskavost prokázal Vám? Kdy jste naposledy viděli, jak někdo někomu prokazuje laskavost? Pokud si nevzpomínáte, tak je nejvyšší čas vrátit tuto aktivitu do života, protože je to nejefektivnější způsob, jak do krve dostat solidní dávku serotoninu. A nejzajímavější na tom je to, že při této činnosti serotonin získávají všichni zúčastněni.

 

Například otevřete dveře cizímu člověku, nebo podáte spadlou hračku dítěti, nebo při nákupu pustíte před sebe někoho, kdo pospíchá. Pomůžete mamince s kočárkem nastoupit do autobusu, pustíte sednout staršího člověka. Vynesete kufr cizí dámě do schodů. Vidíte, jak někdo hledá marně kapesníček a vy máte celé balení, tak mu jeden nabídnete. Při těchto a milionech dalších projevů laskavosti se nám do krve vyplavuje serotonin a cítíme příjemný pocit štěstí, klidu, dobré nálady a energie. Když výzkumníci měřili hladiny hormonu při projevech laskavosti, zjistili, že serotonin stoupá u poskytovatele laskavosti, stejně tak i u příjemce laskavosti a také u člověka, který vidí, projev laskavosti. Všem stejně stoupla hladina serotoninu, jinými slovy všichni měli dobrý pocit. Myslím, že tento fakt stojí za pozornost.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account