Řecké nakládané zelí Toursi: Posilněte imunitu chutnou pochoutkou

Brrr, znáte to, když je venku zima a pošmourno, že by psa nevyhnal?
Co na to říká vaše imunita? Zlobí se?
Tak jí pojďme společně udělat radost vitaminovou bombou á la Řecko.

Řecké nakládané zelí TOURSI – PICKLES


Co budete potřebovat:
hlávku zelí
mořskou hrubou sůl
chilli papričky
mrkev
petrželovou nať
celer
bílou papriku
česnek
šikovné ruce
velký nůž
hodinu času

Jdeme na to:
Zelí nakrájíme na středně velké kousky, aby pak byly akorát do ruky nebo „na vidličku“ (nekrouháme na nudličky).
Nakrájené zelí nakládáme postupně do velké sklenice střídavě s celými stroužky česneku, na malé kostičky nakrájeného celeru, kolečky mrkve, kousky papriky, celými chilli papričkami a petrželovou natí.
Zvlášť si uvaříme ve velkém hrnci vodu a rozpustíme v ní dostatek hrubozrnné mořské nebo himalájské soli. Množství soli záleží na vaší chuti, platí ono pohádkové „přiměřeně, přiměřeně“.
Slanou vodou zalijeme sklenici s nakládanou zeleninou až po okraj a lehce přiklopíme víčkem, aby směs “dýchala”. Nezavařujeme!

Datum naložení je dobré si poznačit na sklenici nebo do kalendáře.
Co 3. den nálev ze sklenice se zelím scedíme do hrnce a znovu ihned studený vlijeme zpátky. Česnek většinou lehce zmodrá, vůbec to nevadí.

Směs kvasí při pokojové teplotě 14 – 21 dní, co 3. den přeléváme.
Buďte připraveni na to, že zelí bude svou přítomnost hlásit svou typickou vůní. Proto je ideální jeho kvašení v kuchyni, kde se to přece jen vstřebá Wink.
Nakonec toursi přemístíme do menších uzavíratelných nádob a uchováváme v lednici až do úplného snědení.

Tip na servírování:
Toursi naklademe na talířek, polijeme extra panenským olivovým olejem a posypeme pikantním kořením bukovo(drcené chilli).
Nejlépe chutná k pivu nebo jako zdravá chuťovka “meze”.
Tak KALI OREXI (dobrou chuť) a buďte zdraví!
Vaše Trischka

zdroj: www.mujreckyobchod.cz/blog

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account