Levandulka Rozmarýnová má pro vás další tipy, jak si doma udělat hezky – tentokrát budeme klíčit!
Možná víte, nebo už jste alespoň někde slyšeli o tom, že jsou klíčky velmi zdravé. Je to tak a věděli to už i staří Číňané, kteří klíčili nejrůznější semena čímž si zajišťovali přísun vitamínů a látek potřebných k posílení organismu a to především v zimě, kdy potřebuje tělo i imunitní systém nejvíce podpořit.
Abychom ze semena či zrna získali požadované klíčky, musíme je probudit k životu. Při tomto procesu dochází k aktivaci enzymů a několikanásobnému zvýšení obsahu vitamínů a to především B,C,E a A. Kvalita všech hodnotných složek je za celé období růstu nejvyšší právě ve stádiu klíčení.
Co můžeme nechat klíčit?
Naklíčit si můžete nejrůznější druhy luštěnin, obilovin i semena dalších rostlin. Z luštěnin jsou nejoblíbenější asi fazole mungo, ale také čočka hnědá i červená, fazole adzuki, hrách. Předklíčit si můžete i vojtěšku, pohanku, špaldu nebo oves či rýži. Mezi velmi zdravé patří slunečnicová a lněná semínka.
Klíčení není žádná věda, proto se toho nemusíte vůbec bát. Samozřejmě si můžete již hotové klíčky koupit v obchodě, ale není to tak zábavné a je to podstatně dražší, než klíčky vypěstované doma. Určitě do této činnosti můžete zapojit i menší děti, které pak budou se zájmem sledovat, jak semínka bobtnají, ožívají a klíčí. Jejich vlastní úroda jím bude také o to více chutnat.
Jak na to?
Jednoduše.
Základem jsou kvalitní semena, nejlépe v BIO kvalitě. Seženete v marketu nebo ve zdravé výživě, kde mívají i směsi semen vhodných ke klíčení, ale to jsem ještě nezkoušela. Klíčím jednodruhová zrníčka podle toho, na co máme chuť, co chci vařit nebo jen tak něco nového ze zvědavosti.
První den vždy namočím suchá semena na několik hodin do misky s vodou a nechám stát (třeba na kuchyňské lince, ať je mám na očích). Můžou však zůstat namočená i přes noc. Řídím se tím, čím větší semínko nebo zrnko, tím déle jej nechám bobtnat. Pak je však důležité všechnu vodu vylít, aby nám to nezačalo kvasit. Následně stačí jen 2x denně promýt vodou a nechat stát. Důležité je vždy vylít všechnu vodu, aby se neobjevila plíseň, v tom případě bychom musely celou úrodu vyhodit.
Klíček se většinou objeví 3 – 6 den podle druhu. Ke konzumaci jsou nejvhodnější klíčky dlouhé 1 – 2 cm. Začnou-li se vám už objevovat lístečky nebo kořínky, je nejvyšší čas vše spotřebovat.
Rozdíl je u klíčení řeřichy, která obsahuje opravdu velké množství vitamínů a jiných tělu prospěšných látek. Vzhledem k tomu, že má řeřicha velmi malá semínka, nechávám ji klíčit na vatě a konzumujeme pouze zelenou nať. Vatu musíme udržovat neustále vlhkou (semínka nesmí být ponořená ve vodě). Sklízet můžeme asi za týden.
Jak klíčky dále použít?
Klíčky fazolí mungo chutnají podobně jako mladý hrášek. Také naklíčená čočka je výborná v syrovém stavu. Obecně je výhodné klíčení luštěnin především pro zlepšení jejich stravitelnosti. Dochází v nich totiž ke štěpení látek, které způsobují nadýmání. Můžeme je tedy konzumovat jak v syrovém stavu, tak tepelně zpracované. Hodí se do pomazánek, salátů, na chléb s máslem, na omeletu, do polévek, těstovin, ale také jen tak na zobání třeba ke kartám.
Předklíčené obiloviny se pak nejlépe hodí k přípravě celozrnných kaší.
Řeřichu pak používám podobně jako pažitku do pomazánek, polévek nebo na ozdobu.
Zdroj foto:Pixabay.com