Milé ženy, doplňuji informaci o zázraku jménem CHIA, který jsem použila v receptu na (Ne) tradiční řízeček.
Co se skrývá pod názvem CHIA?
Jedná se o drobná semínka rostliny šalvěje hispánské (Salvia hispanica) z čeledi hluchavkovitých. Původem jsou ze Střední Ameriky, kde spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem patřily mezi základní suroviny jídelníčku tamních obyvatel. Můžete je najít také pod názvem „potrava běžců“, protože dokáží poskytnout energii a udržet vytrvalost v extrémně náročných fyzických výkonech.
Obsahují vysoký podíl vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin Omega 3. Tělo si nedokáže mastné kyseliny vytvořit samo, proto mu je musíme dodávat v přirozené a pestré stravě.
Mají zásadní význam pro naše zdraví:
jsou silnými antioxidant
mají protizánětlivý a protirevmatický účinek
zlepšují paměť a koncentraci
mají blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu
snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
Používat CHIA v kuchyni je velmi snadné a univerzální. Nemají žádnou specifickou příchuť, tudíž jsou vhodné pro nekonečně mnoho variací a experimentů jak do pokrmů tak i nápojů.
Můžete si je přimíchat do jogurtů, mléčných nápojů, moderních smoothie, kaší, polévek i dresingů. Osobně je přidávám do těsta na chléb a drobné pečivo. Osvědčily se i v litém těstíčku na lívance. Výtečné jsou i v kabátku na řízečky.
Zakoupíte je běžně v obchodech zdravé výživy.
Zdroj foto:Pixabay.com