Proč číst novou knihu Martiny Šimáčkové: Povídky, které vás zasáhnou a povzbudí

Nová kniha Martiny Šimáčkové není pouze o ženách a pro ženy. Je plná velmi čtivých povídek veselých i smutných, normálních i nenormálních. Jsou zkrátka psané životem. Možná se v nich sami najdete, možná vám pomohou něco pochopit a rozhodně vás obohatí. Vy, ani vy nejste sami, kdo má problém, kdo musí řešit absurdní situace a i když máte možná pocit, že horší to být už nemůže, vězte, že může. A také vsaďte boty, že to může být i lepší. Bude to takové, jaké si to sami uděláte. Zpomalte, zamyslete se a dramaticky se podívejte do zrcadla, kdo za to vlastně může? Je to skutečně kadeřnice?

Povězte nám, kdo je Martina Šimáčková?
Žena, která je dílem úplně obyčejná s radostmi i trápeními na jedné straně jako kterákoliv druhá. A na straně druhé se cítím výjimečně pro svoji schopnost dívat se na svět kolem optimisticky a ve všem dokázat najít něco pozitivního. Je to dar, kterého si velmi vážím a děkuji za něj každý den. Dokážu jej i poodhalovat všem kolem sebe a v tom je moje velká síla.

Jste autorkou knihy Za všechno může kadeřnice. Proč jste zvolila zrovna takový název?
Název mi naskočil automaticky s myšlenkou, že je čas napsat knihu povídek nejen o ženách a nejen pro ženy. To, jak je úžasný a výstižný, se ukázalo vlastně časem. Název v sobě skrývá mnohé, ale nejvíce mi rezonuje s myšlenkou, že tak, jak se všechny staráme o česání svých vlasů, je čas se také starat o učesání svých myšlenek a životů. Určitě stojí za zmínku i fakt, že máme život ve svých rukou a měli bychom všichni skončit s ukazováním prstem kolem sebe, kdo všechno a za co všechno je zodpovědný v našich životech. Když někoho obviňujeme a ukazujeme na něho prstem, všimněte si, kolik prstů ukazuje zpátky k nám. A tak tedy i v knize, kdo je v našich životech méně zodpovědný za cokoliv než kadeřnice?

Čím jste se při psaní inspirovala?
Životem. Všechny příběhy mají reálný základ v mém vlastním životě, v životě mých dcer, mých kamarádek a přátel. Vyprávěné jsou jednou ženou, protože se docela dobře mohly jedné ženě přihodit v každém roce jejího života od narození až po její věk 36 let. Příběhy jsou krátké i delší, veselé i smutné, zajímavé i obyčejné. Jako život. Zkrátka – může se to stát i vám. A jak se zachováte?  A nebo už jste něco podobného zažili a máte svoje vlastní zkušenosti?  Jak se vše pak odrazilo na vašich životech? A kdybyste měli znovu možnost, zachovali byste se stejně anebo jste se ponaučili?! Jste už nad věcí? Naučilo vás to odpouštět? Lépe komunikovat? Chápat lidi kolem sebe, i když se chovají nemožně? Důležité totiž je, jak se ke všemu postavíte jen a jen vy samotní.

Koncem měsíce března jste měla autorské předčítání z knihy. Jaké to bylo? Jaké pocity se ve vás mísily? Jaká byla odezva publika?
Autorských čtení už proběhlo několik a byla jsem překvapená a nadšená zároveň z úžasné atmosféry, která se tam vždy utvořila. A myslím, že ani ne tak díky mým povídkám, ale díky lidem, kteří si udělali čas, aby si mé povídky vyslechli a zároveň s pak otevřeli a všichni jsme si pak společně povídali. Povídky jsou psané vždy s malým poselstvím na závěr a ta padají na úrodnou půdu podobně zažitých emocí všech přítomných. Všichni mi dávají úžasnou zpětnou vazbu, že jsou ty povídky dobré a rezonují s lidmi kolem a to je to nej, co si mohu jen přát. Těším se díky tomu všemu na každé další čtení.

Jste velmi aktivní žena, až se zdá, že ani chvíli neposedíte. Čemu všemu se ještě věnujete?
Já mám pole zájmů a mých koníčků velmi široké a vlastně proto máme i semináře a kurzy pro naše klientky v rámci projektu tak bohaté. Chceme, aby si s námi nejen rozšiřovaly obzory, ale i svoje sebevědomí a důvěru v sama sebe. Chceme také, aby s námi i aktivně odpočívaly a tvořily a prostě se realizovaly ve svých životech. Vím, že jim dokážeme být inspirací. Ale nejvíc ze všeho asi miluji přírodu a procházky v ní každý den se svým psem, výtvarné tvoření a kreativitu. A poslední týdny, musím se přiznat, jsem propadla psaní. Vždy jsem chtěla psát, ale že mě to tak pohltí, to jsem sama netušila. Inspirace byla tak veliká, že nejen je kniha od samotného nápadu k výtisku na světě za tři měsíce, ale už je i materiál na druhý díl s pracovním názvem Za všechno si můžu sama.

Nachází se ve vašem životě nějaký speciální člověk, bez něhož byste si své sny naplňovala jen stěží?
Lada. Jednoznačně Lada. Moje kolegyně, kamarádka, spoluzakladatelka projektu Život moderní ženy. Je člověkem, který mé sny uchopí a pomáhá jim v realizaci. Všechny mé nápady, by se draly na svět daleko hůře a déle, nebýt jí, její práci, nápadům, energii a vůli. I kniha byla na světě od vánočního nápadu po první výtisk tak rychle jen díky jejím vizím.

Jaká je ta vaše cesta vzhůru k úspěchu?
Přes moje štěstí a moji spokojenost. Pak totiž budou šťastní a spokojení i všichni moji milí a pak lidé kolem nich a dál a dál a dál. Je to jednoduché. Jen kdyby se tím řídil každý.

Lada Hajzlerová
Lada Hajzlerová je mladá a ambiciózní majitelka brněnské marketingové společnosti SOMEONE, s.r.o., která se zabývá především online marketingem a propagací.
„Martina za mnou přišla asi před rokem a půl se svou touhou uskutečnit kurzy pro ženy, neměla však jasnou vizi. Postupně jsme se poznávaly a snažily se společně hledat aktivity pro ženy, kde by mohla dělat lektorku a tak se realizovat. Seděly jsme hodiny a vymýšlely strategii, jak celý projekt uchopit. Název Život Moderní Ženy nevznikl první den. Postupem času se z nás staly přítelkyně a mě ten projekt nadchl natolik, že se před půl rokem se stal mojí hlavní aktivitou. Plánuji propagaci knihy, propagaci konference, kterou chystáme a věnuji se organizaci. Přitom se pořád snažím si nechat čas na strategické plány, abychom měly jasný směr.“

Zdroj: Lada Hajzlerová 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account