Tajemství levandule: Od léčivých účinků po neodolatelnou vůni ve vašem domově

Levanduli si zamilujete pro její omamnou, ale přesto nenásilnou vůni a jednoduchý vzhled. U nás v Česku volně neroste, ale hojně se pěstuje a zdobí zahrádky, terasy a balkony. Původ má tato krásná rostlina ve středomoří. Na světě existuje asi 40 druhů levandule a může být viděna také s bílými nebo růžovými květy. 

Levandule, to je taková „holka pro všechno“, má totiž opravdu široké využití. *heart*

 

Levandule jako léčivá rostlina v mnoha formách

O léčebných účincích levandule věděli Egypťané, Řekové, Římané i Arabové už v 7.století, používali ji třeba jako lék proti kašli, obrně, křečím nebo pro uklidnění. Levandule ve formě oleje hojí popáleniny a šálek levandulového čaje, třeba v kombinaci s meduňkou, chmelem nebo třezalkou uklidní unavenou duši a odežene psychické problémy.

Pomáhá při nechutenství, podrážděném žaludku, při virových a zánětlivých infekcích. Výrazně snižuje krevní tlak. A možná jste netušili, že uvolňuje ochrnutí jazyka a zajíkávání.  

Dejte při používání levandule pozor, při vyšších dávkách oleje hrozí omámení. Hlavně těhotné ženy by se měly zdržet užívání vyšších dávek tohoto oleje.

Levandule jako královna v kosmetickém průmyslu

Nejčastěji se levandule využívá k výrobě parfémů. Éterické oleje získané z levandule se používají do aromalamp, jako přísady do relaxačních koupelí, mýdel, tělových krémů a olejů, šampónů, sprchových gelů.

Levandulová silice je vhodná pro ošetřování všech typů pleti, má hojivé vlastnosti a schopnost regulovat mazotok. Pro schopnost rychlé obměny kožních buněk je ceněná v péči o mastnou a aknózní pleť.

 

Levandule v kuchyni

I v kuchyni se levandule těší oblibě a řekla bych, že poslední dobou čím dál větší. Levandulové sušenky, levandulové máslo, kandované květy levandule, levandulová marmeláda, levandulový sirup….pár snítků lístků levandule můžete použít i na dochucení ryby nebo pečeného jehněčího masa a sušenými větvičkami levandule se dá potírat maso při grilování.

A na konec jedna zajímavost – věděli jste, že levandule je samozápalná rostlina? Některé její středomořské odrůdy jsou doslova přeplněné těkavými oleji, a to v takové míře, že jejich spontánní uvolňování během letních veder často způsobí zapálení rostlin, které rostou v okolí levandule? Takové požáry jsou známé hlavně z Austrálie, tady levandule často působí zapálení sousedních porostů blahovičníku.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account