7 kroků k oživení vašeho vztahu: Jak vrátit ztracenou jiskru

Když člověk najednou zjistí, že romantické chvíle, radost ze společného bytí a obdiv k partnerovi se vytratil, neznamená to hned, že je konec.

Vztahy jsou podobné rostlinám – potřebují vodu, výživu, pozornost a péči. Život ve své intenzitě a s tisíci povinnostmi je někdy převálcuje a partnerství ztratí svou životodárnou mízu, začne vadnout. Dobrou zprávou ale je, že vede cesta zpět k původní barevnosti a šťavnatosti. Stačí chtít, jít svému protějšku naproti a dávat energii tím správným směrem. Následujících 7 kroků může být nápomocno na této cestě.

1. Začněte u sebe
Mohu obviňovat partnera, ale tím většinou jen přilévám olej do ohně a nic tím nezměním. Jen vyvíjím tlak, který logicky vyvolává protlak. Co takhle začít změnami u sebe? Stačí malé krůčky, rozdílný postoj nebo způsob reagování během hádky, vstřícnost, přijetí části zodpovědnosti, omezení kritiky, opovržení a defenzivnosti, ocenění partnera… Možností, kde začít je mnoho! Ptejte se, co můžete udělat pro sebe a pro svůj partnerský vztah?

2. Zažeňte domněnky – neustále se poznávejte
Statistiky ukazují, že 97 % domněnek se nikdy neuskuteční. My máme ovšem v danou chvíli pocit, že jsou na 100 % reálné! Čím více budete znát svět svého partnera, jeho perspektivu a pocity, tím méně si můžete domýšlet. Nepředpokládejte a raději se ptejte. Často jsme překvapeni, že partner nahlíží na svět jinými brýlemi. Navíc, čím více se vzájemně známe, tím lepší základ vytváříme pro naše přátelství, které je úplným základem vztahu, přináší vzájemné respekt a úctu a pozitivně ovlivňuje, jak se k sobě chováme i během konfliktů.

3. Nenechte působit strach
Komunikujte a pojmenovávejte věci včas a na rovinu, nebojte se říct věci nahlas, ptát se. Jedině tak zaženete vznikající frustraci uvnitř sebe a zabráníte, aby rostla a zafungovala později jako časovaná bomba s destruktivním výsledkem.

4. Zvolte pozitivnější perspektivu
Když se pro nás vztah stane samozřejmostí, ztrácíme přehled o drobnostech, kterých si na partnerovi vážíme, a přestáváme je oceňovat. Šťastný vztah není samozřejmost a je třeba do něj vkládat energii. Když si všímáme i malých věcí a vyjadřujeme vděk, je to jako bychom dávali onu blahodárnou vláhu rostlině. Změňte perspektivu, která vidí jen nedostatky a potenciál ke zlepšení, oceňujte se navzájem! Efekt je okamžitý.

5. Přijímejte partnerův vliv
Musíte mít pravdu „za každou cenu“ nebo jste ochotni zdravě přijímat názor svého partnera? Poskytněte si vzájemně prostor, abyste opravdu pochopili svoji perspektivu a mohli tak přijmout vliv jeden druhého. Někdy si stojíme skálopevně za svým názorem jen proto, že si připadáme nepochopení nebo se necítíme dost dobří, když neprosadíme svou. Diskuze však nemusí být kdo z koho, ale přínos pro oba. Zastavte se a naslouchejte. Zvláště jste-li argumentačně velmi zdatní. Vyměňte boj za spolupráci.

6. Rozkryjte patové situace
Řešíte stále dokola stejné problémy a nenacházíte přijatelné řešení pro obě strany? Nahlédněte do souvislostí. Proč mám tenhle názor? Jaký příběh, potřeba, sen nebo emoce je spojena s tímto přesvědčením?
Studie ukázaly, že více než 60 % problémů v každém partnerství je přetrvávajících. Mají totiž hlubší kořeny a nelze tak snadno najít kompromis. Týkají se věcí, na kterých nám velmi záleží. S pochopením a širšími souvislostmi se ovšem dostávají do jiného světla, snáze si vymezíme mantinely pro budoucí dohodu, a přestože je někdy nutné slevit ze svého ideálu, řešení může být nakonec plně přijatelné pro obě strany.

7. Hledejte společný smysl
Krize ve vztahu se překonává mnohem lépe, když máme společnou vizi, smysl, proč v partnerství setrváváme. Ať už je to rodina a nové tradice, společný domov, nebo podpora na cestě za svými sny, společný smysl nám pomůže překonat krizi, protože jsme schopni se soustředit na „vyšší“ cíl.
Řekli jste si někdy, proč jste ve vztahu? Mnohdy máme odlišnou představu o tom, co je pro nás důležité, a tyto základní rozdílnosti mohou působit problémy.

Objeví-li se ve vztahu komplikace, není třeba hned házet pomyslnou flintu do žita. Pokud mají oba partneři chuť, vztah lze velmi dobře transformovat a významně proměnit. Nepohodlné situace, které tak rádi nazýváme krizí, přinášejí potenciál pro změnu k lepšímu, vývoj a růst, který je přirozenou součástí života. Každý den jsme noví lidé a tento fakt se ve vztazích odráží snad více, než kde jinde. Zkusme tedy být odvážní, otevřít se změnám a hlavně se nebát být zranitelní a rozkrýt vnitřní svět svému partnerovi. Jedině tak nás může plně vidět a vnímat a může vzniknout opravdové intimní a naplňující spojení.

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account