Osobní příběh: Mé zkušenosti s hormonální antikoncepcí a jejím vysazením

Dnes bych se s vámi chtěla podělit o celkem osobní věc, která se týká většiny žen – antikoncepce. Antikoncepci jsem začala brát v celkem úzkém věku. Bylo mi 14 let, když mi ji lékařka předepsala ze zdravotních důvodů. Zabrala! Hurá! Nesporná výhoda antikoncepce pro mě byla v její pravidelnosti.

Věděla jsem, že si mohu mé dny naplánovat.
Poprvé jsem se s myšlenkou jejího vysazení setkala na vysoké škole. Po příchodu na vysokou jsem měla to štěstí a seznámila jsem se s mojí nyní nejlepší kamarádkou, Luckou. A když říkám nejlepší, tak myslím opravdu nejlepší. 🙂 Společně jsem probraly vše možné, antikoncepci samozřejmě taktéž. Po společném rozebírání pro a proti, osobní zkušenosti Lucky s jejím vysazením a studování diskuzí na internetu, jsem se rozhodla hormonální antikoncepci dát sbohem.

Bylo to přesně 10 let od doby, kdy jsem ji začala brát. S mými hormony to celkem zacloumalo.
První měsíce po vysazení jsem se cítila happy. Přibližně jako feťák na droze štěstí. Myslím, že lépe to nedokáži popsat. Během zimy mne ale přepadla nepříjemná viróza, já dostala antibiotika (asi po sto letech – ach jo – fuj!) a moje imunita dostala dost zabrat. Pleť na oslabení těla odpověděla velmi rychle a já se po nemoci jednoho rána probudila celá osypaná – obličej, záda. Vypadala jsem jako puberťačka na základce. Kdyby to trvalo jen pár dní, možná si zpětně ani nevzpomenu, jenže tento říkejme tomu “problém” se mě držel v podstatě rok. Hlavní příčinou byla zřejmě hormonální nerovnováha a čistění těla. V té době jsem se do očistných procesů opravdu obula, ale to až na základě reakce mé pleti na tuto skutečnost. Nyní chápu, jak se ženy, které trpní akné v podstatě non-stop, cítí. Je to peklo! Vaše psychika dostane dost zabrat. Představa probuzení se vedle partnera odlíčená, vyvalování se na pláži v plavkách, šaty s vykrojenými zády – to vše a mnohem víc je noční můra.

Nyní, po dvou letech bez antikoncepce, mohu říct, že to jde. Jsem v pohodě, pleť se srovnala – jasně, není to, co to bývalo, ale nenalíčenou už mě potkáte na nákupu a odhalit se na pláži my nečiní problém. Zůstaly jizvičky, nepříjemný pocit, když se akné vrací – panika, ale vím, že už mám situaci více pod kontrolou. Svoje tělo mám pod kontrolou.

Pro spousty lidí je nepředstavitelné mít partnera – tedy sexuálního, a nebrat při tom antikoncepci. Věřte mi, všechno jde, když se chce. A myslím, že odpovědnost by na sebe neměla házet pouze na ženu, ale i muž by se měl pochlapit.

A co vy a antikoncepce? Jaké máte zkušenosti, poznatky? 🙂 Zajímá mě váš názor!
W.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account