Lahodné pomazánky bez mléčných výrobků: Recepty pro citlivé žaludky
Základem většiny českých pomazánek bývá tvaroh. Tvaroh můj kámoš zrovna není a to hlavně proto, že pochází z mléka a taky je moc kyselý. Pro ty z vás, kteří trpíte intolerancí na laktózu a nebo vám tvaroh “nevoní”, jsem sepsala 3 pomazánky, které jsou chutné a nenáročné! Poměry surovin schválně neuvádím, protože jsem si jistá, že každá si ráda podle své chuti upraví 😉
1/ Hummus
tato původně arabská pochoutka u nás tak zdomácněla, že už asi nikdo si nesplete humus s hummusem 🙂 Jistě je oblíbená díky své snadné přípravě ze zdravé cizrny a kvalitního sezamového oleje (nebo sezamové pasty – tahini).
cizrna (vařená a nebo v konzervě)
tahini (nebo sezamový olej)
česnek
sůl, pepř, bylinky, koření,..
Konzervovanou cizrnu slijeme a suchou musíme alespoň přes noc namočit (lepší je na 24 hodin a aspoň jednou vyměnit vodu) a uvařit. Čím déle budete cizrnu namáčet, tím dříve se uvaří. Pak už jen cizrnu, česnek, trochu tahini a nebo sezamového oleje dáme do mixéru a mixujeme do hladka. Pokud je cizrna dost suchá, přidáme ještě olivový olej. Dochutíme solí, pepřem, bylinkami a nebo kořením dle libosti – ideálně nějaké pikantní.
2/ Falešná škvarková pomazánka – Pohanková
O prospěšnosti pohanky na náš organismus ani nemůže být sporu, doporučuje se jí konzumovat 3x týdně a naše žíly budou pružné a zdravé. Takto upravená pohanka chutná i těm, co jí zrovna díky její výrazné chuti nevyhledávají.
pohanka lámanka
uvařené vejce
cibulka
kyselá okurka
hořčice
sůl, pepř
Uvaříme lámanku (dva díly vody dáme vařit a pak vsypeme jeden díl lámanky, vypneme sporák a asi 20 minut necháme dojít pod pokličkou). Až pohanka vychladne, přimícháme na jemno nasekanou cibulku, vajíčko a okurku. Pak dochutíme hořčicí, solí a pepřem.
3/ Červená rybičková pomazánka
Klasika je rybičková pomazánka ze sardinek v oleji, ale tato, červená, tomatová, je mírně nasládlá a dětem moc chutná.
konzerva šprotů v tomatě
vařené vajíčko
cibulka
sůl, pepř, citron
Vše dáme do mixéru a podle chuti a vkusu rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Solí, pepřem a citronem doladíme chuť.
A co vy? Jaké pomazánky máte rádi?*enzo*
K.
foto: KátfaKátfoucí