Jak Daniel Mack pomáhá novým firmám překonat právní překážky

Danielem Mackem jsem se setkala na svém úplně prvním networkingovém setkání a jak to tak bývá – nelepší kontakty a vztahy se navazují na baru :-). Od té doby s Danem spolupracuji a velmi si považuji jeho milou a přátelskou povahu, profesionalitu a smysl pro humor.  Máme společné sdílení informací a propojování našich kontaktů, a tak je každé další setkání velmi inspirativní a prospěšné pro obě strany. Pokud jste tedy v situaci, kdy potřebujete „ošetřit“ své podnikání, Dan je ten pravý člověk pro vás.

Dane, mohl bys přiblížit, co konkrétně děláš a jak bys mohl podnikatelům a majitelům firem být nápomocný?
Již několik let pomáhám osobám, a to jak fyzickým, tak i právnickým. Profesí jsem advokát, už 6 let, a nyní to je 2,5 roku, kdy jsem utekl z korporátu a založil si vlastní advokátní kancelářmacek | legal. Začínal jsem sám, nyní už jsme ve čtyřech. Převážně pracuji na různých případech, nejčastěji pak zakládám nové obchodní společnosti pro klienty, kteří přijdou s někým dobrým nápadem, vychytávkou nebo inovací.
 
Snažím se jim pomáhat s právními záležitostmi v rozjezdu jejich businessu, protože vím, že začátky nejsou nikdy lehké. Navíc je docela běžné, že když přijdete s nápadem, který je natolik dobrý, najdou se tací, kteří se vám ho snaží ukrást. Je proto důležité právně se pojistit proti případnému nekalosoutěžnímu jednání konkurence. Proto přihlašujeme k Úřadu průmyslového vlastnictví patenty, ochranné známky a užitné vzory. Také se stává, že řešíme případy ochrany autorských práv. Děláme to pro klienty, kteří se setkávají s tím, že mají např. e-shop a konkurence okopíruje prvky jejich webu, samotného loga nebo dokonce doslova kradou fotografie. To je činnost, která mě baví nejvíce. Samozřejmě umíme pomoci s vymáháním pohledávek, zabýváme se právem nemovitostí, obchodním právem a dalšími oblastmi práva.
Dále podnikám i mimo oblast práva. Jsem společníkem ve společnostech HOME 3  s. r. o. a LIFT OFF EUROPE s. r. o.
 
Co ty a komunikace? Jak jsi na tom?
Myslím, že to musí posoudit mí kolegové a další lidé, se kterými dlouhodobě spolupracuji (smích). Zatím si ale nikdo nestěžuje a já si také nestěžuji. Pokud však nějaké problémy v komunikaci nastanou, a samozřejmě se to čas od času stává, tak nejde o chybu na jedné či druhé straně, ale většinou si dva lidé jednoduše nesednou. To vyplyne z té spolupráce a potom je lepší pro obě strany ve spolupráci nepokračovat. Tak to prostě někdy je.
 
Jak zvládáš různá networkingová setkání a přednášky? Jsi někdy nervózní nebo máš trému?
Já jsem doslova nadšenec do setkávání se s novými a hlavně zajímavými lidmi. Jsou lidé, kteří jsou velmi úspěšní a je radost s nimi spolupracovat. Jsou ale také lidé, kteří jsou méně úspěšní, ale mají obrovský potenciál v životě uspět. Záleží ale na tom, jak se nastartují. Pokud se daří dobře, tak to jde většinou ještě lépe, ale když se nedaří, tak se uplatní zákon padajícího ho***, jde to šmahem dolů a člověk na sebe nabaluje další a další nepříjemnosti, zvlášť když není dobře naladěn. To je právě důvod, proč se příliš při těchto setkáních nestresuji. Nervózní může být občas každý a tréma se taky nevyhne ze začátku nikomu.

Máš nějakou radu nebo tip, jak se zbavit nervozity/ trémy?
Měli byste být dobře naladění. Někdy stačí i taková hloupost jakoranní káva v příjemném prostředí, milá obsluha a třeba hezké počasí. Takovou chvilku si musíte vychutnat a pak směle vyrazit do boje. Samozřejmě je důležité i určité sebevědomí, které z vás musí vyzařovat. Takové sebevědomí by nemělo být přehnané, jsme všichni jenom lidi a jak už jsem řekl, každý má někdy trému a každý je někdy nervózní. Člověk, který se snaží trému a nervozitu zakrýt přehnaným sebevědomím, se nakonec před ostatním jen zesměšní.

Pamatuješ si na tvoje úplně první networkingové setkání?
Ano, pamatuji. O networkingu jsem měl načteny informace, ale realita byla jiná. Samozřejmě jsem měl lehce trému, ale ta časem opadla, aklimatizoval jsem a bylo to fajn. S odstupem času se musím sám sobě zasmát, když si vzpomenu, jak jsem se na prvním networkingu představoval. Co jsem měl připravené, tak se mi v daném okamžiku vypařilo z hlavy a byla to čirá improvizace.

Co si myslíš, že je pro úspěšné podnikání nejdůležitější?                                                                        Rozhodně je to drive, se kterým se úspěšní lidé do podnikatelského rizika pouští. Nesmí se bát a musí mít chuť věci dělat pořádně a dotahovat je do konce. Většinou si nedělají stostránkové business plány ve svých začátcích, ale prostě cítí, že to má smysl a že je to baví. Často se pak do toho pouští z velké části na základě intuice, která se prostě naučit nedá. Na druhé straně intuice bez jakýchkoliv znalostí nebo informací opravdu nestačí a potom může hrozit, že projekt krachne hned na začátku. Vždycky vám ale život hází klacky pod nohy, důležité je nevzdat se. Na to sedí známý citát Bukowského, ačkoliv to není zrovna můj oblíbenec, „svět patří těm, co se nepo*****“.

Co děláš pro to, abys byl úspěšný?
To se dá zodpovědět dvěma slovy a to otevřená mysl. To je myslím to základní, tedy býtpřístupný různým myšlenkám. Pak jsou taková ta klišé, nicméně pravdivá – nezávidět, nesoudit lidi předem, z toho vlastně vychází i celkem důležitá právní zásada, že není soudce bez žalobce. Pak se dá znovu hovořit o určité psychické pohodě a dalších věcech, ale nechci znít jako duchovní guru (smích).

Máš nějakou praktickou radu pro podnikatele?
Tak jako právník právě pro ty, kteří začínají s nějakým novým projektem. Je opravdu velmi důležité právně se pojistit. Takových příkladů, kdy je někomu nápad či vynález ukraden a následně zpeněžen je mnoho. Pro jeden můžeme sáhnout i do historie a týká se vynálezu, který všichni známe. Šlo o několikaletý boj vynálezce intervalového stěrače s automobilkou Ford. Tento příběh byl i natočený, film se jmenuje Flash of Genius a je velice poutavý.

Jako podnikatel také. Nebojte se komunikovat, scházejte se s lidmi a vyměňujte informace. Informace jsou v dnešní době cenné a je škoda, že si je lidé mezi sebou více nevyměňují, protože v tom je potenciál spolupráce v mnoha oblastech.

Děkuji Danovi a zde jsou kontakty pro případné zájemce o spolupráci s ním:
Web: Macek Legal – Advokátní kancelář Praha 1Home3Lift Off
Email: da****@ma********.cz
LinkedIn

Zdroj: Alena Ratajová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account