Znáte vlnu merino?A víte, jaké má přednosti? Přečtěte si o ní trochu víc, třeba vás nalákám ji vyzkoušet 🙂

 

JEMNOST AŽ HEDVÁBNÝ OMAK – nejjemnější typy Merino vlny ( SUPER FINE) mají vlákna o průměru 16 mikrometrů ( mikronů) , tj. 0,016 milimetru. Pro srovnání : lidský vlas má průměr 100 mikrometrů.

TERMOREGULAČNÍ SCHOPNOST – vlněné textilní materiály vytvářejí na těle mikroklima, které zabraňuje rychlému průniku vnějšího klimatu k pokožce – ať již za chladného v zimě ( vlna ” hřeje”) nebo v horkého v létě ( vlna ” chadí “) .

ODVOD POTU – povrch vlákna je hydrofobní, odpuzuje pot. Pot se buď odpaří, nebo je-li zadržován ( například další vrstvou oděvu), vsákne se dovnitř vlákna, které je naopak hydrofilní. Vnitřek vlákna vlny má schopnost absorbovat vlhkost až do 30-ti % své váhy aniž by vlákno bylo cítit vlhké nebo studené. I plně ” nasáté ” vlákno zůstává na omak suché a zároveň neztrácí nic ze své termoregulační schopnosti.

PRODYŠNOST – vlněný textilní materiál je i v husté struktuře dobře prodyšný ” dýchá ” . Tato vlastnost zároveň umožňuje vlhkosti ve vláknech rychle se odpařovat. Prodyšnost je zajištěna nepravidelnou povrchovou strukturou vlněného vlákna, které je tvořeno mikroskopickými šupinkami.

ANTIBAKTERIÁLNÍ SCHOPNOST – vlna je tvořena z 90- ti % proteinu ( keratinu), váže na sebe škodlivé látky včetně virů a bakterií, omezuje jejich rozklad a množení. Vlněný oděv ani po několikanásobném použití nezapáchá. Popřípadě stačí vlněný oděv vyvětrat, čímž se případných pachů sám zbaví.

VLNA JE ANTIALERGENÍ – nejsou známy žádné alergické reakce na vlnu ( pozor nezaměňovat s tzv. ” alergií ” na vlnu kdy se lidé s citlivou kůží cítí nepohodlně při nošení běžné vlny, která má velký průměr v mikronech) ! Merino vlna extra fine, případně extra fine ( se 16 -ti mikrometry) má jemný téměř hedvábný omak, že nevadí ani zatvrzelým odpůrcům vlny.

VLNA CHRÁNÍ PŘED UV ZÁŘENÍM – což mnohá syntetická vlákna nečiní vůbec či jen nedostatečně.

MERINO  se dělí na různé druhy:

DUTÉ VLÁKNO – ovčí vlna je přirozené duté vlákno.

KLASICKÁ VLNA – má průměr vlákna 25 mikronů a více na omak pro někoho působí hrubě.

MERINO – má průměr vlákna 22 – 24 mikronů pro citlivé osoby ještě může působit hruběji.

MERINO fine – má průměr vlákna 20 – 21 mikronů velice příjemná příze i pro citlivé osoby.

MERINO extra fine – má průměr vlákna 18 – 19 mikronů příze je velice příjemná a na omak hedvábná.

MERINO super fine – má průměr vlákna 16 mikronů nejjemnější příze s hedvábným omakem a vhodná i pro kojence a velice citlivé osoby.

A co vy? Máte zkušenosti s ovčí vlnou merino? Používáte nějaké výrobky? A jak jste s nimi spokojeni?

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account