Zatopený kamenolom Antonka – správný název je Zámečníkův lom, ale některé zdroje ho uvádí i jako Lom Zámečník. Nachází se 15 km od Žirovnice, u osady Antonka přibližně jeden kilometr od Kamenice nad Lipou, v kraji Vysočina.

Přírodní koupaliště sem láká lidi hlavně na čistou a průzračnou vodu s azurovým nádechem, která je čistá i na konci letní sezony. Když se potopíte, tak je vidět až do hloubky čtyř metrů. Při opalování můžou na některých místech vadit kameny. Ty jsou také u všech vstupů do vody. Pro malé děti to tady moc není, hned u břehu je docela hluboko a chladno. Lom je ze všech stran uzavřený skálami a stromy. Pro odvážlivce tu je možnost skoků do vody ze skalky, která zabírá přibližně 1/3 obvodu lomu.

V minulosti se v lomu těžil kámen, ale kvůli vodě, která lom zaplavovala, těžba skončila. Kolem lomu se ale v nedaleké obci Antonka traduje i několik jiných historek, od zatopených strojů až po vodní příšery, které tu žijí. Voda v lomu je kyselá, a proto tady žije jen velmi málo živočichů. Nejvyšší průměrná teplota vody tady bývá v srpnu a pohybuje se kolem jedenadvaceti stupňů Celsia. Hloubka v nejhlubším místě je přibližně 12 metrů.

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account