Dnes je tomu přesně 130 let, kdy se Petřínská rozhledna v Praze poprvé představila široké veřejnosti.

Rozhledna byla vystavěna pro Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891 na podnět zakladatelů Klubu českých turistů dr. Viléma Kurze a Vratislava Pasovského jako volná kopie Eiffelovy věže v Paříži. S tímto projektem seznámil dr. Vilém Kurz v lednu r. 1890 českou veřejnost článkem „Rozhledna na Petříně, obrázek z blízké budoucnosti Prahy“. Práce podle plánů inženýrů Františka Prášila a Julia Součka byly započaty 16. března a dokončeny 20. srpna roku 1891, kdy byla rozhledna slavnostně otevřena. Už ta rychlost samotné výstavby je rekordní, v podstatě si nedovedu představit, že by to takto rychle šlo i v dnešní době.

Výška rozhledny je 63,5 m a na její vrchol, který je ve stejné nadmořské výšce jako skutečná Eiffelova věž, vede 299 schodů.  Na výstavbu bylo spotřebováno na 175 tun železa. Rozhled z ní předestírá nejen celou Prahu, ale za jasného počasí i výhled po bezmála celých Čechách.

Ve 20 m prvního patra byla zbudována krytá vyhlídková terasa s ochozem. Na střeše ve výšce 60 m nad terénem byla původně umístěna stylizovaná koruna s vlajkovou žerdí. Uprostřed rozhledny je tubus, kterým jezdí kabinový výtah. Dříve vozil návštěvníky na vyhlídku výtah pro šest osob, zprvu na plynový, později na elektrický pohon. Přízemní pavilon sloužil restauraci.

19. prosince 1891 poprvé zazářilo z rozhledny elektrické světlo. Na nejvyšším místě u samé koruny byla umístěna oblouková lampa, která podle tehdejšího tisku vydávala světlo, že v okolí rozhledny se dalo pohodlně čísti.

V letech minulých byla Petřínská rozhledna druhou nejnavštěvovanější památkou hned po Pražském hradu, navštívilo jí ročně kolem 1,5 milionu turistů. 

Dne 24.8. 2021 bude nasvícena Petřínská rozhledna v barvě modré a žluté. Praha se tak zapojí do projektu „Den nezávislosti Ukrajiny“.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account