Tak tento Den je pro mne naprostou novinkou, ale proč vlastně ne. Vždyť melouny k létu dokonale padnou a asi není člověka, který by je neměl rád.
A možná jste teď znejistěli, zda ten Váš oblíbený meloun je meloun “vodní” nebo jiný, tak vězte, že existují dva hlavní druhy melounů. Meloun vodní a meloun cukrový. Červený meloun, který si tak rádi kupujeme, je tedy meloun vodní. Ne, že by rostl ve vodě, ale obsahuje v průměru 91 % vody.
A zde ještě několik zajímavých postřehů:
1. Vodní meloun je zelenina. Patří do stejné kategorie jako okurky či dýně.
2. 92 % procent jeho obsahu tvoří voda. Zbylých 8 % je cukr.
3. Vodní meloun je jedna z nejzdravější zeleniny. Neobsahuje žádný tuk ani cholesterol a je bohatý na vitamin C a A. Má dokonce detoxikační účinky.
4. Díky betakarotenu, železu a manganu, které obsahuje, posiluje zdravý vzhled pleti a vlasů.
5. První dochované zmínky pocházejí z doby před 2. tisíciletím př. n. l. V té době se melouny pěstovaly v Egyptě, odkud se rozšířily do Indie a Číny.
6. Na světě existuje okolo 1200 druhů melounů. Mezi ty nejznámější patří cukrový, charentaiský, vauclusijský, medový, kantalupský, meloun Galia, Ogen nebo Tendral.
7. Největší známý meloun vážil 159 kg! Vypěstoval ho Chris Kent z amerického Tennessee. Průměrná váha jednoho melounu je přitom 5,5 kg.
8. Všechny jeho části jsou jedlé. Kůra se nejí jen kvůli kyselé chuti. Jedině v Číně si ji můžete koupit nakládanou nebo smaženou.
9. V Číně a Japonsku se meloun často kupuje jako dárek. Zejména když se jde na návštěvu, sluší se přinést jeden zralý a chutný s sebou.
10. Největším producentem vodních melounů na světě je Čína. V Evropě vedou Itálie a Řecko.