Rakytník mám spojený s obdobím, kdy tělo zpomalí a my samy cítíme, že potřebujeme víc péče. Ty drobné oranžové bobulky v sobě ukrývají neuvěřitelné množství vitamínu C, antioxidantů i dalších látek, které podporují imunitu a celkovou vitalitu. Rakytník je silný, výrazný a trochu kyselý – přesně takový, jaký má být přírodní pomocník v chladnějších měsících roku.
Jedním z mých oblíbených způsobů, jak rakytník zpracovat, je domácí rakytníkový med. Nejde o klasický včelí med, ale o hustý sirup, který si na med velmi rychle zvyknete – a tělo taky.
Rakytníkový med
- Na přípravu budete potřebovat přibližně 200 bobulí rakytníku, jeden citron, jeden kilogram cukru krystal (klidně i třtinového), jeden litr vody, jemné sítko a menší zavařovací skleničky s víčkem.
- Bobule rakytníku nasypu do hrnce s vodou a přidám citron nakrájený na menší kousky, a to i s kůrou.
- Směs nechám asi deset minut povařit, aby se chutě i účinné látky začaly uvolňovat. Poté hrnec odstavím a nechám vše při pokojové teplotě odpočívat zhruba jeden den.
- Druhý den tekutinu scedím a přes jemné sítko důkladně propasíruji. Získanou šťávu znovu zahřeji k mírnému varu a za stálého míchání do ní postupně přidávám cukr. Jakmile se rozpustí, nechám směs ještě 15 až 20 minut vařit. Postupně houstne a mění se v jemný sirup s konzistencí podobnou medu.
Hotový rakytníkový med plním ještě horký do menších skleniček, pevně zavřu a nechám vychladnout otočené dnem vzhůru. Uchovávám ho v lednici a v období podzimu a zimy si dávám každý den jednu lžičku – jen tak, nebo třeba do vlažného čaje. Vyzkoušejte, je opravdu výborný.
Zdroj: NaturWay
Foto: Pixabay








