Oslavy svátku sv. Martina jsou tady a mnoho z nás se celý rok těší na šťavnatou husu s knedlíkem a zelím, kterou sice povětšinou zapijeme pivem, ale později si s chutí dopřejeme svatomartinské víno. Jak ale celá tradice vznikla?
Svatý Martin: Z vojáka biskupem
Svatý Martin z Tours žil přibližně před 1700 lety a traduje se, že šlo o velmi odvážného a také laskavého muže. Ačkoliv se stal vojákem, chtěl především pomáhat lidem. Jednoho dne na svých cestách potkal žebráka, který se třásl zimou, ani na chvíli nezaváhal, rozetnul svůj plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval, aby se zahřál. V té chvíli prý na plášti spatřil obraz Kristovy tváře, což ho hluboce zasáhlo. Opustil armádu, stal se mnichem (tím chtěl být ostatně vždy, ale kvůli otci se stal vojákem), začal žít poklidným skromným životem a ukazoval lidem, jak je důležité být laskavý k ostatním. Časem založil dokonce klášter.
Lidé si ho natolik oblíbili, že jej chtěli za biskupa, což ale Martin odmítal. Legenda praví, že se schoval do stodoly plné hus, které ho nakonec svým hlasitým kejháním prozradily a pečení husy má toto připomínat. Ovšem jiná legenda hovoří o tom, že husy svým kejháním rušily Martinovo kázání, proto za trest skončily na pekáči. Faktem je, že Martin se nakonec biskupem stal, a to roku 371. Zemřel 8. listopadu 397 ve věku okolo 80 let a den jeho pohřbu, 11. 11. byl uznán za jeho svátek.
Husy a víno – tradice delší než se zdá
Co se tradice pečení hus týče, existuje ještě jedno, mnohem pravděpodobnější vysvětlení – pečení svatomartinské husy a pití vína je spojeno s oslavami konce sklizně a přípravou na předvánoční šestinedělní půst. Dobře vykrmená husa bývala součástí daně, kterou sedláci odváděli. Lidé také škvařili husí sádlo, jež se používalo jako lék na průdušky. Z obraných husích kostí se navíc věštilo počasí – bílé kosti značily zimu a sníh, kosti tmavé pak bláto a teplo.
Tipy na skvělou pečenou husu
- Nešetřete solí a kmínem
- Nechte ji nasolenou odležet v lednici alespoň 24 hodin
- Před pečením naplňte husu jablky a nezapomeňte podlít
- Husu pečte pomalu, tj. déle (12-15 hodin) při nízké teplotě
- Dobré je použít rošt na drůbež a vyšší plech
Tradice pití mladého vína zase pochází již z pohanských dob, kdy lidé ještě neuměli víno uchovávat. Dnes se jedná o první víno daného roku, k jehož první ochutnávce dochází zpravidla 11. 11. v 11 hodin 11 minut. Svatomartinská vína se během let stala neodmyslitelnou součástí podzimních oslav a každoročně spojují vinaře, znalce i všechny, kteří si rádi vychutnají mladé víno plné svěžesti a optimismu. „Tato vína přinášejí radost z nového ročníku a prozrazují, jaká byla sklizeň. Jsou skvělým doplňkem nejen ke svatomartinské huse, ale i pro ty, kteří chtějí mezi prvními ochutnat letošní úrodu z moravských a českých vinic,“ vysvětluje hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.
Po hodování ještě sladká tečka
Opomenout nemůžeme ani sladkou tečku v podobě svatomartinských rohlíčků. Říkávalo se jim vandrovnice, neboť je hospodáři často dávali své čeládce na cestu po ukončení sklizně. Jejich tvar není otázkou náhody, měl by připomínat podkovu. Proč? Legenda o Martinovi praví, že jednoho dne přijel do velmi chudého města a když viděl místní obyvatele, kteří si nemohli ničeho dopřát, požádal svého koně, ať shodí své podkovy. Kůň poslechl, ale po chvíli se na jeho kopytech objevily podkovy nové, které znovu shodil. Takto se to opakovalo stále dokola, až byly podkovy po celém městě. Jakmile je však děti začaly sbírat, proměnily se jim v rukou na rohlíčky.
Svatomartinské rohlíčky se nejčastěji plní mákem, povidly či ořechy a každá rodina mívá svůj osvědčený recept. Někdo nedá dopustit na kynuté, jiní dávají přednost tvarohovému těstu či křehkému zjemněnému zakysanou smetanou.
Svatý Martin, který je dnes považován za patrona vojáků, jezdců, koní, podkovářů, vinařů, tkalců, žebráků, krejčí, cestovatelů a mnoha dalších, letos podle všeho na bílém koni nepřijede, zobrazován však na něm je téměř vždy. Jeho kůň totiž symbolizuje dobrou vůli, světlo a čistotu, ale také radost a naději, kterou lidem Svatý Martin na svých cestách přinášel.
Svého času se v Čechách a na Moravě chodívalo na svatomartinskou koledu, avšak tato tradice již v podstatě vymizela. I dnes se ale najdou místa, kde udržují, nebo nově zavádějí tradici svatomartinských průvodů či slavností. Při těchto příležitostech “Svatý Martin” opět přijíždí na svém oři, zároveň procházejí děti s lucerničkami, jejichž světlo symbolizuje dobro. Toto všechno by nemělo být pouhou zábavou, mělo by nám to připomenout, jak je důležité být laskaví k ostatním a rozdávat radost.
Zdroj: Wikipedia Commons; vira.cz; ceskezvyky.cz
Foto: freepik.com, Víno Mikulov a Habánské sklepy (se souhlasem)












