Cibulový koláč

Vytisknout recept
Cibulový koláč pochází z francouzského Alsaska. V této vinařské oblasti se tradičně pekl během podzimních slavností sklizně, kdy doprovázel první ochutnávky nového ročníku. Stal se symbolem domácí pohody a společných chvil u stolu.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Francouzská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 55 minutes
Porce 0 Individuální
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžičku soli
  • Podle potřeby trochu mléka

Na dohotovení:

  • 50 g másla
  • 600 g červené cibule
  • 3 lžíce kečupu Spak Master Ketchupu
  • 10 snítek čerstvého tymiánu
  • Sůl pepř
  • 3 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • Máslo na vymazání formy

Instrukce

  • Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí. Přidejte na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do potravinové folie a dejte na půl hodiny do chladu. Mezitím oloupejte cibule. Překrojte je na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. V hlubší pánvi nechte rozpustit máslo.
  • Opečte na něm cibuli doměkka. Poté přidejte lístky tymiánu, kečup a promíchejte. Cibuli ještě krátce opékejte a poté ji jemně osolte a opepřete. Vychlazené těsto vyválejte a přendejte ho do máslem vymazané formy. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte. Na dně ho propíchněte na několika místech vidličkou. Na těsto rovnoměrně rozložte cibulovou směs. Do misky vyklepněte vejce, přidejte zakysanou smetanu, trochu soli a prošlehejte. Hotovou směs nalejte na cibulovou náplň. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40 minut.

Notes

Osvědčené triky šéfkuchařů:
Cibuli restujte pomalu a s trpělivostí – čím déle, tím sladší a jemnější bude.
Těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, díky tomu se při pečení nerozteče a zůstane křehké.
Pokud chcete koláč ozvláštnit, přidejte trochu kozího sýra nebo slaniny. Chuť se krásně propojí s cibulí i tymiánem.
Koláč chutná výborně teplý i studený, a tak se skvěle hodí i do piknikového koše nebo jako lehká večeře k vínu.
 
Zdroj a foto: Spak

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account