Cibulový koláč pochází z francouzského Alsaska. V této vinařské oblasti se tradičně pekl během podzimních slavností sklizně, kdy doprovázel první ochutnávky nového ročníku. Stal se symbolem domácí pohody a společných chvil u stolu.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Francouzská
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 55 minutesmin
Porce 0Individuální
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
Na těsto:
250ghladké mouky
125gmásla
1vejce
1lžičku soli
Podle potřeby trochu mléka
Na dohotovení:
50gmásla
600gčervené cibule
3lžíce kečupu Spak Master Ketchupu
10snítek čerstvého tymiánu
Sůlpepř
3vejce
2lžíce zakysané smetany
Máslo na vymazání formy
Instrukce
Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí. Přidejte na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do potravinové folie a dejte na půl hodiny do chladu. Mezitím oloupejte cibule. Překrojte je na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. V hlubší pánvi nechte rozpustit máslo.
Opečte na něm cibuli doměkka. Poté přidejte lístky tymiánu, kečup a promíchejte. Cibuli ještě krátce opékejte a poté ji jemně osolte a opepřete. Vychlazené těsto vyválejte a přendejte ho do máslem vymazané formy. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte. Na dně ho propíchněte na několika místech vidličkou. Na těsto rovnoměrně rozložte cibulovou směs. Do misky vyklepněte vejce, přidejte zakysanou smetanu, trochu soli a prošlehejte. Hotovou směs nalejte na cibulovou náplň. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40 minut.
Notes
Osvědčené triky šéfkuchařů:Cibuli restujte pomalu a s trpělivostí – čím déle, tím sladší a jemnější bude.Těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, díky tomu se při pečení nerozteče a zůstane křehké.Pokud chcete koláč ozvláštnit, přidejte trochu kozího sýra nebo slaniny. Chuť se krásně propojí s cibulí i tymiánem.Koláč chutná výborně teplý i studený, a tak se skvěle hodí i do piknikového koše nebo jako lehká večeře k vínu.Zdroj a foto: Spak