
Jelení burger se slaninou, brusinkovou majonézou a batátové kostky
Ingredience
Ingredience na 4 ks burgeru:
- 600 g jeleního krku
- 2 cibule
- 4 plátky opečené slaniny
- sůl pepř
- 1-2 PL dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- Snítka tymiánu
- 6 větších kyselých okurek
- Snítka rozmarýnu
- 2 velká rajčata
- 4 PL brusinkového kompotu
- 150 g majonézy
- Citronová šťáva z ½ citronu
- 2-3 velké batáty
- olivový olej na potření
- Směs koření na grilovanou zeleninu
- 2-3 PL medu
Instrukce
- Maso z jeleního krku umeleme a v míse ho smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, kyselými okurkami, propasírovaným česnekem, dijonskou hořčicí, tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem. Všechno dobře promícháme, klidně rukama a vytvarujeme čtyři šťavnaté placky. Ty pak grilujeme z obou stran dozlatova a necháme chvíli odpočinout.
- Mezitím si připravíme brusinkovou majonézu: klasickou majonézu smícháme s brusinkovým kompotem, přidáme trochu citronové šťávy a špetku soli. Vznikne krásně růžová, svěží omáčka, která burgeru dodá jiskru.
- Rozkrojené bulky krátce opečeme, potřeme je brusinkovou majonézou a pak skládáme vrstvy: jelení maso, list salátu, plátek rajčete, kroužky cibule a křupavou slaninu. Nakonec přiklopíme horní částí bulky, ideálně také potřenou majonézou.
- K burgeru se skvěle hodí batátové kostky: stačí je nakrájet, promíchat s olivovým olejem, kořením na grilovanou zeleninu a trochou medu. Pečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut, dokud nejsou zlatavé a voňavé.











