Zapomeňte na klasický hovězí burger a zkuste něco výjimečného. Tento jelení burger se slaninou a brusinkovou majonézou spojuje výraznou chuť zvěřiny s lehce nasládlým tónem brusinek a křupavou slaninou. K tomu pečené batátové kostky místo hranolek a máte dokonalý zimní comfort food, který voní po rozmarýnu, tymiánu a lesní pohodě.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 30 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila Irča Holčáková
Ingredience
Ingredience na 4 ks burgeru:
600gjeleního krku
2cibule
4plátky opečené slaniny
sůlpepř
1-2PL dijonské hořčice
2stroužky česneku
Snítka tymiánu
6větších kyselých okurek
Snítka rozmarýnu
2velká rajčata
4PL brusinkového kompotu
150gmajonézy
Citronová šťáva z ½ citronu
2-3velké batáty
olivový olej na potření
Směs koření na grilovanou zeleninu
2-3PL medu
Instrukce
Maso z jeleního krku umeleme a v míse ho smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, kyselými okurkami, propasírovaným česnekem, dijonskou hořčicí, tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem. Všechno dobře promícháme, klidně rukama a vytvarujeme čtyři šťavnaté placky. Ty pak grilujeme z obou stran dozlatova a necháme chvíli odpočinout.
Mezitím si připravíme brusinkovou majonézu: klasickou majonézu smícháme s brusinkovým kompotem, přidáme trochu citronové šťávy a špetku soli. Vznikne krásně růžová, svěží omáčka, která burgeru dodá jiskru.
Rozkrojené bulky krátce opečeme, potřeme je brusinkovou majonézou a pak skládáme vrstvy: jelení maso, list salátu, plátek rajčete, kroužky cibule a křupavou slaninu. Nakonec přiklopíme horní částí bulky, ideálně také potřenou majonézou.
K burgeru se skvěle hodí batátové kostky: stačí je nakrájet, promíchat s olivovým olejem, kořením na grilovanou zeleninu a trochou medu. Pečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut, dokud nejsou zlatavé a voňavé.