
Giuseppeho mrkvový dort Torta Camilla
Ingredience
- Korpus
- 4 velká vejce 300 g jemného třtinového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 160 ml slunečnicového oleje, 375 g najemno nastrouhané mrkve, Jemně nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů, 450 g prosáté hladké mouky typu „00“, 1½ lžíce prášku do pečiva, 1 lžíce mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky soli, 180 g mletých mandlí, 225 g čerstvé pomerančové šťávy
- Fíkový a ořechový džem
- 600 g čerstvých fíků rozčtvrcených, Jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 150 g želírovacího cukru, ½ lžičky pektinu, 40 g nasekaných vlašských ořechů
- Krém z čerstvého sýra
- 110 g změklého nesoleného másla 200 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkové pasty, Jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 190 g plnotučného čerstvého smetanového sýra (např. Philadelphia)
- Kandované ořechy
- 50 g vlašských ořechů 25 g javorového sirupu
- Kandovanou mrkev
- 1 velká mrkev 100 g krystalového cukru
- Na ozdobu
- 1 fík nakrájený na 8 měsíčků
Instrukce
- Potřebné vybavení: 3 dortové formy o průměru 20 cm (vymazané a vyložené pečicím papírem), 1 plech vyložený pečicím papírem, velký cukrářský sáček, střední cukrářský sáček s malou hvězdičkovou špičkou, střední cukrářský sáček s velkou hvězdičkovou špičkou, střední cukrářský sáček se střední hladkou špičkou, 2–3 vařečky s namazanou rukojetí (pro tvarování kandované mrkve)
- Postup: Předehřejte troubu na 180 °C (nebo 160 °C s ventilátorem). V míse mixéru vyšlehejte vejce, cukr a vanilkový extrakt do trojnásobného objemu. Při nízkých otáčkách postupně přilévejte olej, poté přidejte nastrouhanou mrkev a pomerančovou kůru. Do směsi zapracujte prosátou mouku, prášek do pečiva, koření, sůl a mandle. Nakonec přilijte pomerančovou šťávu. Těsto rozdělte rovnoměrně do tří dortových forem o průměru 20 cm a pečte přibližně 30–35 minut. Fíkový džem připravíte smícháním fíků, želírovacího cukru, pektinu a pomerančové kůry. Po vychladnutí vmíchejte nasekané vlašské ořechy. Frosting vytvoříte vyšleháním másla s moučkovým cukrem, přidejte vanilkovou pastu, pomerančovou kůru, a nakonec smetanový sýr. Kandované ořechy připravte tak, že vlašské ořechy promícháte s javorovým sirupem a krátce zapečete v troubě. Kandovanou mrkev získáte tak, že mrkev nastrouháte na tenké plátky, uvaříte je v cukrovém sirupu, osušíte, a ještě teplé natočíte na vařečky.
- Sestavení dortu: Na první korpus natřete vrstvu frostingového krému a fíkového džemu. Postup opakujte se zbývajícími korpusy. Ozdobte kandovanými ořechy, měsíčky čerstvého fíku a stočenými pásky kandované mrkve.