Sváteční kávové řezy podle Petry Burianové | Ženy s.r.o.

Sváteční kávové řezy podle Petry Burianové

Vytisknout recept
Dopřejte si ve dny všední i sváteční dokonalou chuť těchto kávových řezů připravených Petrou Burianovou ve spolupráci s Bohemilk Opočno.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes
Porce 0 Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

Těsto:

  • 4 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 70 g oleje
  • 70 g vody
  • 150 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 rovná lžička prášku do pečiva

Krém:

  • 700 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 70 g bramborového škrobu
  • 3 velké žloutky
  • 200 g másla
  • 150 g vaječného koňaku
  • 50 g cukru moučka

Dokončení:

  • Kulaté piškoty o průměru 4 cm asi 24 ks
  • Silná uvařená káva asi 250 g
  • 400 g smetany ke šlehání 33 %
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce mascarpone
  • Kakao na posypání

Instrukce

Těsto:

  • Celá vejce začneme šlehat několik minut do pěny. Poté přidáme cukr a opět šleháme do husté nadýchané pěny alespoň 10 minut. Poté snížíme otáčky a pramínkem vlijeme olej a vodu. Mouku, kakao a prášek do pečiva předem promícháme a přidáme do mísy. Poté ještě krátce promícháme šlehačem a vylijeme do formy. Dno formy či ráfku jsme si předem vyložili pečícím papírem a boky vymazali olejem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů asi 18 minut.

Krém:

  • Mléko si rozdělíme na polovinu. Do rendlíku si připravíme polovinu mléka a 100 g cukru krupice. Do mísy dáme žloutky a vanilkový cukr a ušleháme je do pěny. Přidáme mouku a škrob a za stálého míchání zalejeme druhou polovinou mléka. Vymícháme hladkou směs bez hrudek. Případně procedíme. Mléko s cukrem v rendlíku přivedeme k varu. Přilejeme žloutkovou směs a mícháme a provaříme minimálně 1 minutu. Poté hmotu okamžitě přendáme do čisté misky a po povrchu zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme v pokojové teplotě vychladnout.
  • Máslo vyšleháme s cukrem moučka do bílé nadýchané pěny. Poté po částech přidáváme vychlazenou žloutkovou hmotu a vždy důkladně prošleháme dokud se nepropojí. Nakonec přidáme vaječný likér taktéž v pokojové teplotě. Krátce prošleháme.

Dokončení:

  • Hnědý piškot v ráfku pokapeme lehce kávou. Následně na něj s mírnými rozestupy naskládáme žluté piškoty namočené v kávě. Celé řezy zatřeme krémem a dáme chladit. Ušleháme smetanu s cukrem a mascarpone a natřeme napovrch řezů. Zasypeme lehce kakaem.

Notes

plech nebo ráfek 24 x 35 cm
Zdroj: Bohemilk Opočno a Petra Burianová - www.bududub.cz
Foto: se souhlasem Bohemilk Opočno
 

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account