Dopřejte si ve dny všední i sváteční dokonalou chuť těchto kávových řezů připravených Petrou Burianovou ve spolupráci s Bohemilk Opočno.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.5 minutesmin
Porce 0Individuální
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
Těsto:
4vejce
150gcukru moučka
70goleje
70gvody
150ghladké mouky
3lžíce kakaa
1rovná lžička prášku do pečiva
Krém:
700gmléka
100gcukru krupice
1lžíce vanilkového cukru
40ghladké mouky
70gbramborového škrobu
3velké žloutky
200gmásla
150gvaječného koňaku
50gcukru moučka
Dokončení:
Kulaté piškoty o průměru 4 cm asi 24 ks
Silná uvařená káva asi 250 g
400gsmetany ke šlehání 33 %
2lžíce moučkového cukru
2lžíce mascarpone
Kakao na posypání
Instrukce
Těsto:
Celá vejce začneme šlehat několik minut do pěny. Poté přidáme cukr a opět šleháme do husté nadýchané pěny alespoň 10 minut. Poté snížíme otáčky a pramínkem vlijeme olej a vodu. Mouku, kakao a prášek do pečiva předem promícháme a přidáme do mísy. Poté ještě krátce promícháme šlehačem a vylijeme do formy. Dno formy či ráfku jsme si předem vyložili pečícím papírem a boky vymazali olejem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů asi 18 minut.
Krém:
Mléko si rozdělíme na polovinu. Do rendlíku si připravíme polovinu mléka a 100 g cukru krupice. Do mísy dáme žloutky a vanilkový cukr a ušleháme je do pěny. Přidáme mouku a škrob a za stálého míchání zalejeme druhou polovinou mléka. Vymícháme hladkou směs bez hrudek. Případně procedíme. Mléko s cukrem v rendlíku přivedeme k varu. Přilejeme žloutkovou směs a mícháme a provaříme minimálně 1 minutu. Poté hmotu okamžitě přendáme do čisté misky a po povrchu zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme v pokojové teplotě vychladnout.
Máslo vyšleháme s cukrem moučka do bílé nadýchané pěny. Poté po částech přidáváme vychlazenou žloutkovou hmotu a vždy důkladně prošleháme dokud se nepropojí. Nakonec přidáme vaječný likér taktéž v pokojové teplotě. Krátce prošleháme.
Dokončení:
Hnědý piškot v ráfku pokapeme lehce kávou. Následně na něj s mírnými rozestupy naskládáme žluté piškoty namočené v kávě. Celé řezy zatřeme krémem a dáme chladit. Ušleháme smetanu s cukrem a mascarpone a natřeme napovrch řezů. Zasypeme lehce kakaem.
Notes
plech nebo ráfek 24 x 35 cmZdroj: Bohemilk Opočno a Petra Burianová - www.bududub.czFoto: se souhlasem Bohemilk Opočno