Nastává nám adventní čas, a to znamená jediné, postupné přípravy na Vánoce. Kromě úklidu, shánění dárků, stromečku či vytváření výzdoby, je třeba nasát i předvánoční atmosféru třeba na vánočních trzích se svařákem v ruce. A ještě jednu oblast nesmíme opomenout – vánoční svátky bez dobrého jídla a cukroví si umí představit málokdo. Právě nyní nastává vhodná doba začít péct první vánoční cukroví, některé druhy totiž potřebují čas na uležení, aby se v nich rozvinuly všechny chutě a mnohdy také změkly.
První adventní nedělí vše začíná
Těsto na perníčky je takovou první vlaštovkou, po které by měly následovat další druhy suchého cukroví. Ačkoliv již najdete mnoho receptů na perníčky, které jsou hned měkké, takže se dají péct i na poslední chvíli, tradiční perníčky potřebují čas. Těsto na ně se doporučuje nechat odpočinout jeden až dva dny v lednici a po upečení by se pak perníčky měly nechat uležet. První adventní neděle je také výborným časem pro přípravu vaječného či jiného likéru, neboť se vám krásně naleží. Samozřejmě za předpokladu, že jej dobře uložíte a nikdo nebude upíjet.
Každý další týden něco
Druhá adventní neděle zpravidla patří přípravě suchých druhů cukroví nebo základů na cukroví, které těsně před svátky například slepíte krémem. Typicky se jedná o vanilkové rohlíčky, linecké, zázvorky, pracny, medvědí tlapy, ořechy, išelské dortíky, pařížské rohlíčky apod. Máte-li rádi vánoční štolu, upečte ji ideálně také nyní, následně dobře zabalte a nechte v chladu odpočívat.
S příchodem třetí adventní neděle můžeme začít slepovat marmeládou linecké cukroví a zdobit perníčky. Pečeme a zdobíme strojkové cukroví či sádlovky, a můžeme celý následující týden postupně začít plnit ořechy, išelské dortíky nebo pařížské rohlíčky. Třetí adventní týden je také vhodný pro pečení kokosek, marokánek nebo žabích hub.
Na poslední adventní neděli si necháme přípravu nepečeného a sněhového cukroví. Takže oblíbená vosí hnízda, medovníkové či kokosové kuličky, šuhajky, Mozartovy koule, kávová zrna a podobné dobroty přicházejí na pořad dne, dále pak zdobení a plnění máslovými krémy či pečení crinkles. V předvečer štědrého dne přichází ještě čas vánočky, případně vánočního polena.
Cukroví je důležité uchovávat po celou dobu v chladu například v papírových krabicích, které mohou být vystlané alobalem. A úplně nejzásadnější je, abyste se nehonili. Mít určitý harmonogram určitě není na škodu, ale rozhodně se jím nenechte stresovat. Pokud něco nestihnete, nebo to uděláte později, vůbec nic se neděje. Vždyť to nejdůležitější a nejkrásnější na Vánocích je společně strávený čas.
Tradiční perníčky
Ingredience
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
2 lžíce medu
50 g másla (změklého)
1 lžička perníkového koření
1 lžička jedlé sody
2 vejce + žloutek na potření
Postup
V míse si smícháme sypké suroviny a promícháme, poté přidáme kousky změklého másla, vejce a med. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 24-48 hodin do lednice. Následně vyjmeme, rozválíme na plát o tloušťce přibližně 0,3-0,5 cm a vykrajujeme.
Vzniklé tvary uspořádáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 10 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme ještě horké perníčky rozšlehaným žloutkem. Jakmile perníčky vychladnou, uložíme je do krabice na chladné vlhčí místo, aby se naležely.
Autor: Kristýna Solničková
Foto: Shutterstock