Rakovina je strašákem, se kterým se potýká bohužel stále více lidí. Konkrétně v České republice přibude každoročně 87 000 pacientů s onkologickou diagnózou, kdy mezi nejčastější patří nádory tlustého střeva a konečníku, plic, prostaty či prsu. Ačkoliv již známe efektivní způsoby léčby, rozhodně se nejedná o nic příjemného a pacientům i jejich blízkým převrátí život naruby. Na průběh onemocnění i samotnou léčbu má přitom značný vliv výživa, která se ale může stát problémem, neboť pacienti častokrát trpí nechutenstvím, změnou chutí a podobnými obtížemi. Co tedy dělat, aby tyto stavy neskončily podvýživou?
Pozor na náhlou ztrátu hmotnosti
Nezřídka je neplánovaná ztráta hmotnosti indikátorem zdravotního problému. Zbystřit byste měli, pokud se jedná o úbytek 5 % hmotnosti za měsíc. V průběhu onkologické léčby pak bývá nechtěné hubnutí jedním z jejích důsledků a v případě, že se neřeší, může skončit až fatálně. Statistiky dokonce uvádějí, že 1 z 5 onkologických pacientů neumírá na rakovinu, ale na podvýživu. „Podvýživa a neplánovaná ztráta hmotnosti jsou častým průvodním jevem onkologických onemocnění. Udržení správné výživy může významně zlepšit toleranci léčby, snížit riziko komplikací a zlepšit kvalitu života pacientů,“ říká Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, Ph.D., MBA.
Skutečností, že malnutrice neboli podvýživa postihuje u některých diagnóz až 50 % pacientů v pokročilém stádiu onemocnění, se začala blíže zabývat i společnost Danone se svou značkou Nutricia. Ve spolupráci s lékaři v nutričních ambulancích a ambulantními onkology pak realizovala v roce 2023 v České republice a na Slovensku studii mezi 776 pacienty podstupujícími aktivní onkologickou léčbu. Tito lidé by totiž měli mít stravu velmi bohatou na bílkoviny, doporučuje se 1-2 g/kg/den (nebo i více), omega 3 mastné kyseliny, vitamín D a přijímat 25-30 kcal/kg/den. V případě, že výživa není nutričně bohatá, dochází nejen k úbytku hmotnosti, ale také svalové hmoty, což má vliv na vyšší toxicitu a nežádoucí účinky léčby. V důsledku se tak zvyšuje pravděpodobnost potřeby snížit nebo upravovat terapeutickou dávku nebo dokonce předčasně léčbu ukončit.
Tekutá výživa, která pomáhá
V rámci studie tedy pacienti po dobu 3 měsíců při léčbě a běžné stravě zároveň přijímali denně 2 lahvičky vysokoenergetické enterální výživy s vysokým obsahem bílkovin, vitamínu D a omega 3 mastných kyselin. Výsledky studie prokázaly stabilizaci hmotnosti pacientů, resp. hmotnost u pacientů vzrostla v průměru o 1 kg. Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, Ph.D., MBA., která byla garantkou studie, vysvětluje: „Součástí studie byly také testy, které zkoumaly zlepšení fyzické zdatnosti pacientů. Měřili jsme například sílu stisku nedominantní ruky pomocí dynamometru nebo jsme pacienty testovali opakovaným vstáváním a sedáním na židli po dobu 30 vteřin. V obou případech došlo k signifikantnímu zlepšení fyzické výkonnosti. Po 3 měsících o 20 % více pacientů uvedlo, že by zvládli dvacetiminutovou procházku, a naopak o 41 % méně z nich pociťovalo v uplynulém týdnu slabost.“ Za zmínku stojí také například snížení zánětlivých parametrů, zvýšení kvality života a 70 % sledovaných pacientů potvrdilo také nárůst energie.
„Těší nás, že naše vysokoproteinová výživa pomáhá zajistit dostatečný příjem živin. Správně živený pacient lépe zvládá léčbu a významně se u něj snižuje riziko nežádoucích komplikací. Komplexní složení našich produktů zmírňuje riziko ztráty hmotnosti. Produkty speciálně vyvinuté pro onkologické pacienty jsou k dispozici v kompaktní formě 125 ml a lze je předepsat lékařem. Naším cílem je pozvednout celkový stav pacientů, zvýšit jejich vitalitu a zlepšit kvalitu života,“ dodává Michaela Bešťáková, senior produktová manažerka pro enterální výživu pro dospělé v Danone. Potýkáte-li se tedy vy, nebo někdo z vašich blízkých s onkologickým onemocněním, opravdu dbejte na dostatečnou výživu. Je pochopitelné, že s běžnou stravou může být v této situaci problém, člověk nemá ani na nic chuť, ale stačí každý den zapojit do své rutiny tekutou výživu a máte tak jistotu, že dodáte tělu vše, co potřebuje, aby náročnou léčbu zvládlo.
Zdroj: Danone/Nutricia, doc. MUDr. Milan Vošmik, Ph.D., Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, Ph.D., MBA.
Foto: AdobeStock