O každé zelenině vědci a badatelé zjišťují, že během staletí prodělala určitý vývoj, než se dostala do podoby, kterou dnes známe. Platí to i pro mrkev, jež je dnes jedním z nejpopulárnějších druhů zeleniny na celém světě a hojně se využívá ke konzumaci v syrovém stavu i jako součást pokrmů.
Jako takřka každá zelenina, i mrkev se do dnešní podoby vyvinula z divoké odrůdy. Před staletími se jí samozřejmě ještě neříkalo mrkev, jako je tomu dnes. Je však známo, že už byla běžnou součástí stravy kolem 10. století, a to konkrétně v oblasti Persie a Afghánistánu. Tehdy však lidé využívali právě divokou mrkev, ještě nedocházelo k jejímu cílenému pěstování a šlechtění. To přišlo na řadu až později. Ovšem nasbírat tolik tehdejší mrkve, aby to někoho zasytilo, byl poněkud oříšek. Byla totiž k nerozeznání od jiných rostlin, o kořenu nemohla být řeč, šlo spíš o tenký kořínek.
V Evropě se ve větší míře začala mrkev šlechtit a pěstovat ve velkém až kolem 17. století. A není překvapením, že tomu tak bylo na území dnešního Holandska, kde je mimořádně úrodná půda. Pojem karotka, který je pro tento druh zeleniny běžně používaný, má historii zřejmě v Anglii, kde ji tak místní obyvatelé začali označovat už v 16. století. Jak je tedy vidět, používala se už před tím, než se začalo s jejím cíleným pěstováním.
Zajímavostí je fakt, že dnešní oranžová mrkev je vlastně důsledkem šlechtění. Původně totiž zelenina měla žlutou barvu, v divoké podobě byla dokonce bílá, rostlina navíc byla daleko tenčí, než vypadá dnes, když si ji koupíte na trhu či v obchodě. Zbarvení do současné podoby a tvaru trvalo celá desetiletí. I dnes se ale v určitých oblastech můžete stále setkat s mrkví, která má žluté, případně tmavě červené zbarvení. Červená mrkev obsahuje lykopen – tedy barvivo s antioxidačním účinkem. Velkou oblibu si získává také nenáročná černá mrkev, která obsahuje přírodní antokyany. Oranžová mrkev obsahuje barviva karoteny. Nejdůležitější je asi Beta-karoten, ze kterého se syntetizuje vitamín A.Mrkev je oblíbená a zároveň lékaři a dietology doporučovaná hlavně díky blahodárnému účinku na lidské zdraví.
Historie mrkve: Zelenina, která nebyla vždy jen oranžová
-
Jitka Římánková – Svět plný svátků
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Knížka určená pro všechny zvědavé a zvídavé čtenáře od 9 let věku. Jsem Tomáš Svátek. Mám takové zvláštní jméno...
-
Opravdu horké téma: Jak vybrat způsob vytápění?
Kristýna Solničková||Bydlení a domácnost, inspirace, tipy
Kvalitní vytápění je jedním z klíčových prvků útulného bydlení. Podívejme se blíže na různé způsoby vytápění a co každá...
-
Výběr barev stěn
JanaDolanská||Bydlení a domácnost
Nyní hledám nejvhodnější barevnou výmalbu do bytu. Snad i vás trochu inspiruji. 10 barev, kterými si musíte vymalovat byt....
-
Výrobky
Šárka Dvořáková||Bydlení a domácnost
Když je malý byt a dcera šikovná, výrobky z keramiky nejsou kam dát. Vyřešilo se to až nápadem dát...
-
Bylinky – Heřmánek pravý
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Heřmánek je rostlina květem a barvami podobná sedmikrásce či kopretině a v léčitelství či bylinkářství se používá pro své široké...
-
Jak zabavit děti? V kuchyni!
HanaPazderková||Bydlení a domácnost
Dřív to tak bylo normální. Starší sourozenec se postaral o ty mladší, zejména holky uměly už v deseti letech uvařit...
-
Potěšte své děti i na Velikonoce: horké novinky do 200 Kč
DanaŘeháčková||Bydlení a domácnost
V rámci tradice, aby vám děti na Velikonoce nepokakal beránek, pořiďte jim něco nového. Mezi nejpopulárnější patří produkty do...
-
NEDĚLNÍ ČTENÍ s Dankou: z edice Příběhy na lehátko: TAJEMNO
LucieLízlerová||Bydlení a domácnost
Tajemno Anotace: Jestli jste někdy měli pocit, že se vám stalo něco neuvěřitelného, po přečtení této knihy zjistíte, že...