Brambory patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším plodinám na světě, a to nejen díky svému všestrannému využití v kuchyni, ale také pro svou výživovou hodnotu a historický význam. Původ brambor bychom vysledovali do Jižní Ameriky, kde byly pěstovány už před více než 7 000 lety. Inkové je pěstovali ve dvou klimaticky rozdílných oblastech, a to v Peru a v Bolívii. Cesta této plodiny do Evropy je opředena nejrůznějšími historkami, ale nejčastěji se uvádí, že brambory dovezli španělští dobyvatelé v 16. století. Dnes bychom po celém světě nalezli více než čtyři tisíce odrůd brambor, někdy se uvádí dokonce ještě vyšší číslo, neboť k jejich výhodám patří možnost pěstování v různých klimatických podmínkách.

Nutričně jsou brambory ceněny pro vysoký obsah škrobu, což z nich dělá skvělý zdroj energie. Kromě toho jsou bohaté na vitamín C, draslík, vitamíny skupiny B a obsahují i menší množství železa, fosforu a hořčíku. Nejvíce prospěšných látek se nachází těsně pod slupkou, proto je lepší brambory vařit ve slupce, navíc si tak uchovají i vyšší obsah vlákniny. Když už je loupete, pak zásadně škrabkou. Maximum z brambor získáte, pokud je pouze lehce podusíte. Znamená to, že je dobře omyté vložíte do hrnce s trochou vody (nesmí být zcela ponořené) a přivedete k varu. Následně asi 20 minut dusíte na mírném stupni.

V kuchyni brambory uplatníte v bezpočtu receptů, od jednoduchých příloh až po složitější pokrmy. Lze je vařit, péct, smažit, grilovat nebo třeba použít do polévek a salátů. Díky své variabilitě se hodí jak do tradičních českých jídel, jako jsou bramboráky, bramborové placky či knedlíky, tak i do mezinárodních pokrmů, například španělských tortill či francouzských gratinovaných brambor. Brambory si zkrátka výborně rozumí se spoustou dalších plodin, například houbami či dýní. Pojďme se inspirovat několika recepty, v nichž hlavní roli hrají právě brambory.

Zapečené brambory se třemi druhy sýrů a slaninou

Ingredience

máslo dle potřeby
500 ml polotučného mléka
300 ml hutné smetany
2 stroužky česneku
1 lžíce rostlinného oleje
200 g (uzené) slaniny
6 velkých (asi 900 g) brambor nakrájených na tenké plátky
50 g nastrouhaného čedaru
50 g nastrouhaného parmezánu
50 g gruyère, nakrájeného na kostičky

Foto: Shutterstock

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů a mělkou zapékací misku vymažte máslem. Do velkého hrnce nalijte mléko a smetanu, přidejte česnek, přisypte brambory a přiveďte k varu. Odstavte z ohně, aby se česnek rozvoněl a brambory trochu vychladly. Mezitím si připravte slaninu – na pánvi rozehřejte olej a kostičky slaniny, smažte dokřupava.

Pomocí děrované lžíce začněte vrstvit brambory na dno misky (stroužky česneku odstraňte, jakmile je objevíte). Lžící přelijte část smetanové směsi, trochu čedaru, parmazánu a gruyère a rozprostřete část slaniny. Dobře okořeňte a opakujte vrstvení, dokud nespotřebujete všechny brambory. Zalijte zbylou smetanou a posypeme zbylým sýrem. Část slaniny si nechte na později.

Zakryjte misku alobalem a pečte v troubě přibližně 1 hodinu. Odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut, dokud nejsou brambory upečené a krusta zlatavá. Na posledních 5 minut pečení je posypte zbylou slaninou.

Bramborové krokety/placičky

Ingredience

4 šálky zbytků bramborové kaše

1/2 šálku strouhaného sýra dle chuti

2 velká vejce

50 g nakrájené pancetty

2 lžíce mleté čerstvé petrželky

3 stroužky česneku

1 lžička cibulového prášku

3/4 lžičky soli

1/4 lžičky drceného červeného pepře

1/2 šálku strouhanky

3 šálky rostlinného oleje na smažení

Foto: Shutterstock

Omáčka

1/2 šálku dijonské hořčice

1/4 šálku čistého javorového sirupu

1/4 šálku citronové šťávy

2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, oregano a/nebo bazalka) a další na ozdobu

2 lžíce jablečného octa

1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

Ve velké míse smíchejte brambory (resp. zbytek bramborové kaše), sýr, vejce, pancettu, 2 lžíce petrželky, česnek, cibulový prášek, 1/2 lžičky soli a červenou papriku. Navlhčenýma rukama vytvarujte směs do 18 placiček, které obalíte ve strouhance.

Do velké pánve nalijte olej do hloubky 1-1,5 cm a zahřejte 175 až 185 °C. Předehřejte troubu na 90 stupňů. Bramborové placičky smažte po částech na rozpáleném oleji a v polovině je otočte, dokud nezhnědnou z obou stran (2 až 4 minuty). Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a udržujte v teple v troubě.

Na omáčku v malé misce rozšlehejte hořčici, javorový sirup, citronovou šťávu, nasekané bylinky, ocet, černý pepř a zbývající 1/4 lžičky soli. Ozdobte dalšími bylinkami. Krokety podávejte s omáčkou.

Saag aloo

Ingredience

500 g oloupaných a na kousky nakrájených brambor
2 lžíce slunečnicového oleje
1 cibule
1 chilli paprička
2 lžičky kmínu
2 lžičky černých hořčičných semínek
1 lžička mleté kurkumy
kousek zázvoru velikosti palce
3 stroužky česneku
400 g baby špenátu
½ citronu – šťáva

Foto: Shutterstock

Postup

Brambory vařte ve vroucí osolené vodě 10-15 minut, nebo dokud nejsou uvařené, poté je slijte.

Zatímco se brambory vaří, rozehřejte slunečnicový olej na pánvi a 10 minut smažte cibuli se špetkou soli, dokud nezačne karamelizovat, pak přidejte chilli papričku a koření. Vařte 5 minut, přidejte zázvor a česnek a vařte další 2 minuty. Přidejte špenát, 100 ml vody, vařené brambory a vařte dalších 5 minut, dokud špenát nezvadne a voda se neodpaří.

Dochuťte, vmíchejte citronovou šťávu a podávejte.

Zdroj: Wikipedia Commons, www.vubhb.cz, bbcgoodfood.com, allrecipes.com, olivemagazine.com
Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account