Každý z nás se něčeho bojí, ať už to přiznáme, nebo ne. Strach je přirozenou součástí našich životů. Jakmile však začneme se strachem aktivně pracovat, otevíráme si cestu k novým zážitkům a osobnímu růstu. Během jednoho letního kurzu, který se zaměřoval právě na zvládání strachu, jsem si uvědomila, že některé z mých obav mě skutečně omezují. Když jsem si je zapsala a konfrontovala, přivedlo mě to k myšlence, co nového bych ve svém životě ještě mohla zkusit.

Závratě a strach z výšek

Během mého prvního těhotenství se mi z ničeho nic začaly objevovat závratě a vyvinul se u mě strach z výšek. Přitom jsem byla dříve ta, která skočila bungee jumping a milovala lezení po výškách. Když jsem však oslavila čtyřicítku, rozhodla jsem se udělat něco odvážného. Tandemový seskok s padákem. Tento úspěch pro mě znamenal obrovský osobní posun. Jak se říká, když něco překonáte, často vás to motivuje k dalším výzvám. A tak jsem se rozhodla pro další krok. Přihlásila jsem se na kurz ferraty.

Odvaha k nové výzvě

Kurz byl pro mě opravdu náročný. Naštěstí jsem měla skvělou podporu, od přítele, instruktora kurzu a dalších účastníků, kteří mi dodali odvahu. A já to zvládla! Nejenže jsem překonala svůj strach, ale dokonce jsem se vyškrábala na skálu, o které bych nikdy nevěřila, že ji zdolám. O pár měsíců později jsem zkusila bouldering a vyšplhala na další skálu. Lezení mě tak nadchlo, že se k němu stále vracím. Letos jsem zdolala ferraty v Děčíně a chci vyzkoušet i ferraty v zahraničí.

Jak začít pracovat se svými strachy

Pro někoho je to možná jen běžná aktivita, ale pro mě to znamená obrovský úspěch. Krok po kroku překonávám svůj strach z výšek a posouvám své hranice. A přesně o tom to je – každý z nás má jiné limity, jiný cíl a jiný směr.

A co vy? Máte nějaký strach, který chcete překonat? Nenechte se svými obavami omezovat. Vydejte se jim naproti a věřte, že ten pocit, když překonáte sami sebe, je k nezaplacení.

Překonávání strachů je proces. Ať už jde o strach z výšek, neúspěchu nebo čehokoli jiného, ​​každý z nás má svou vlastní cestu a hranice, které může překročit. Jak tedy můžete začít pracovat se svými strachy?

1. Identifikujte své strachy

Prvním krokem k překonání strachů je jejich identifikace. Zamyslete se nad tím, co vás brzdí v dosažení vašich cílů. Zapište si své obavy a analyzujte, jaké situace ve vás vyvolávají strach.

2. Posuňte své hranice

Jakmile si uvědomíte své strachy, můžete začít posouvat své hranice. Začněte malými kroky. překonání menšího strachu vám dodám odvahu pro větší výzvy.

3. Inspirace z osobních zkušeností

Ve svém životě jsem se setkala s mnoha strachy, od strachu z výšek až po obavy z neúspěchu. Sdílením své cesty a úspěchů doufám, že vás motivují k vlastnímu překonání obav.

4. Vytvořte si podpůrné prostředí

Obklopte se lidmi, kteří vás podporují a motivují. Sdílení vašich obav a cílů s přáteli nebo rodinou vám může poskytnout potřebnou sílu k překonání strachu.

5. Nezapomínejte na víru v sebe

Věření ve své schopnosti je klíčové pro osobní růst. Zkuste si zaznamenat úspěchy a pozitivní myšlenky, abyste posílili svou sebedůvěru.

Autor: Jitka Kratochvílová
Zdroj: Dovychovat
Foto: se souhlasem Jitky Kratochvílové

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account